Återhållsamt rysk mottagande av dopningsrapport

1:46 min

Alla ryssar som omnämnts i dagens dopningsrapport kommer att tills vidare stängas av från sina arbetsuppgifter. Det sa president Vladimir Putin som första kommentar till utredningen där Ryssland beskylldes för att bedriva statsstödd dopningsverksamhet som dirigeras från regeringen och säkerhetstjänsten FSB.

I sitt uttalande sa Putin att det inte finns någon plats för dopning inom idrotten och att Ryssland är redo att samarbeta; han bad även om mer information från antidopningsorganisationen Wada. Han sa också att alla ryska funktionärer som omnämndes i rapporten tills vidare är avstängda. Men han framförde också tvivel om utredningen och sa att den bara grundades på uppgifter från ett håll.

Men Putins reaktion var ändå ganska återhållsam och det har överhuvudtaget präglat mottagandet av rapporten i dag i Ryssland. Det är uppenbart att vad Ryssland nu försöker åstadkomma är att se till att det inte blir något totalt förbud för ryska idrottare att delta i Rio-OS nästa månad, därav den den ännu så länge förhållandevis milda tonen från Moskva.

Wada vände sig idag till Internationella olympiska kommittén och menade att som resultat av anklagelserna bör Ryssland helt utestängas, alltså inte bara friidrottarna som nu är förbjudna att delta. Om Ryssland skulle stängas av helt från OS kommer det troligen bli ett annat ljud i skällan.

Enligt Wadarapporten har Ryssland under de år man undersökt, 2011-2015, haft ett statligt styrt dopningsprogram där en del ryska idrottare dopats samtidigt som man på ett försåtligt sätt lyckats dölja verksamheten för omvärlden, bland annat vid vinter-OS i Sotji 2014.

Vice sportministern Jurij Nagornych utpekades som den som direkt styrde dopningsverksamheten och han borde nu alltså efter Putins uttalande vara tillfälligt avstängd från sitt arbete.