Umeå IK-profilen: ”Har svårt att förstå logiken”

5:40 min

Damallsvenska Umeå IK befinner sig i en djup kris, som under gårdagen resulterade i att tränarstaben fick lämna skutan. Roland Arnqvist, som var tongivande frontfigur under klubbens storhetstid, ställer sig mycket frågande till hur klubben agerat.

Umeå IK, den forna stormakten inom svensk damfotboll med bland annat sju SM-guld under 2000-talet, genomgår just nu en djup kris på flera plan. Laget ligger för närvarande på nedflyttningsplats i damallsvenskan och för bara några veckor sedan uppdagades det att klubben dessutom befinner sig i en ekonomisk kris. Detta som en följd av minskade intäkter på publik- och sponsorsidan. I går kom beskedet: tränartrion med huvudtränaren Maria Bergkvist i spetsen får sparken.

Roland Arnqvist, som var med och byggde upp klubben och ledde in den i storhetstiden, är kritisk till hur det hela har skötts.

 – Jag har svårt att förstå logiken varför man väljer att göra på det här viset, och vid just den här tidpunkten. Det är OS-uppehåll och damallsvenskan kör inte igång förrän den 27 augusti, laget har ju faktiskt de senaste tre matcherna presterat ganska bra fotboll och vunnit två matcher. För mig ökar klyftan i klubben, säger Arnqvist till Radiosporten.

”Kan inte gått rätt till”

Han följer fortfarande klubben nära och noga, och upplever de ekonomiska och organisatoriska bekymren som större än de rent sportsliga.

– Det rent sportsliga är det minsta problemet. För mig känns inte frågan om huruvida det är rätt eller fel att sparka de här tre tränarna relevant. Det är mer relevant att ställa sig frågan hur styrelsen med styrelseordförande i spetsen egentligen skött hela situationen. Det kan omöjligt ha gått rätt tillväga.

Hur stor är oron hos dig?

– Jag har ju jobbat i föreningen i mer än 25 års tid. Umeå IK var en stor del av mitt liv under en väldigt lång tid. Det finns nog ingen människa som vill att det ska gå väl lika mycket som jag.