Intensivare strider i Ukraina – flera döda

1:22 min

Striderna i östra Ukraina har ökat kraftigt i omfattning de senaste veckorna och i dag uppgav det ukrainska militärhögkvarteret att sju av deras soldater dödats bara det senaste dygnet. Det är den största förlustsiffran på länge.

Sedan ett och ett halvt år råder det nominellt vapenvila i östra Ukraina men militära sammanstötningar fortsätter varje dag och de senaste veckorna har striderna blivit allt intensivare.

I dag rapporterar den ukrainska krigsmakten att sju soldater dödats och 14 skadats bara de senaste 24 timmarna. Det skedde vid strider på tre platser norr och nordost om staden Donetsk som kontrolleras av de ryskstödda separatisterna.

Några uppgifter om eventuella förluster på separatistsidan finns inte. För två månader sedan drabbades den ukrainska armén av lika stora förluster, men annars får man gå tillbaka ett år i tiden för att notera motsvarande dödstal.

Striderna längs fronten äger rum mest på natten och det handlar inte om skottväxling med handeldvapen, utan ofta används förbjudna tunga vapen som artilleri och granatkastare.

Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE anklagar bägge sidor för att inte ha dragit tillbaka sina tyngre pjäser som de borde enligt det så kallade Minskavtalet.

Trots de ständiga sammanstötningarna kan man konstatera att frontlinjen knappast rört sig alls, ingen sida erövrar alltså ny terräng.

Men det finns en oro för att kriget kan sätta igång på allvar igen, om ingen politisk lösning på hög nivå hittas.