IOK undersöker om de kan stänga av ryska idrottare i OS

1:21 min

Internationella olympiska kommittén tar juridisk hjälp för att kunna stoppa Rysslands deltagande i OS i Rio. Det meddelar IOK efter ett krismöte i dag.

IOK vill också stoppa alla förberedelser inför planerade tävlingar i vinter i Ryssland. Då hotas längdåkarnas finaltävlingar i Tiumen.

IOK vänder sig till organisationens alla vintersportförbund med sin uppmaning att inte tävla i Ryssland i vinter.

Det är ett av de förslag som Internationella olympiska kommittén, IOK, har som svar på antidopingorganisationen WADA:s rapport igår om systematisk statsunderstödd dopning och fusk med dopningstester av Ryssland.

Uppmaningen att frysa förberedelserna för tävlingar i Ryssland innebär att längdåkarnas världscupfinal i ryska Tiumen i mars nästa år är i fara. IOK uppmanar de nationella skidförbunden att hitta alternativ till tävlingar förlagda till Ryssland.

IOK har efter ett krismöte idag kommit med en lista på åtgärder som organisationen vill genomföra.

Fokus i Wadas rapport låg på ryskt dopningsfusk under vinter -OS i Sotji 2014. Nu säger IOK att man på nytt ska analysera alla de dopningsprover som då togs och återigen utreda de ryska OS-deltagarna i Sotji.

När det gäller OS i Rio med start om två veckor säger IOK att man ska undersöka alla juridiska alternativ för att se om det är möjligt att att kollektivt stänga Ryssland ute. Då ska också vägas in att alla inblandade bedöms individuellt och rättvist.

IOK kommer inte heller att ge ackreditering till Rio-OS till några företrädare för det ryska sportministeriet.

Gunilla Lindberg, gemeralsekreterare i Sveriges olympiska kommitté, deltog i IOK:s krismöte idag.

"Alla är chockerade över rapporten. Det här är sorgligt och förskräckligt", säger hon till TT.