Oksanen: Länsstyrelsen utnyttjad i rysk propaganda-TV

2:05 min

En tjänsteman på Länsstyrelsen blev intervjuad om naturreservaten på Gotland, men användes i ett reportage om krigsförberedelser mot Ryssland i den Gazprom-ägda och statskontrollerade kanalen NTV.

Det är Patrik Oksanen, politisk redaktör på nyhetssajten helahälsingland, som har uppmärksammat detta. Han anser att Länsstyrelsen blivit utnyttjad i rysk propaganda.

– Det här är ett exempel av väldigt många som vi ser i västvärlden och Europa just nu på hur den ryska informationskrigföringen sker. Det har ju skett och uppmärksammats i bland annat Frankrike att rysk TV har intervjuat personer, påstått att de har sagt saker och sen när man konfronterar intervjupersonerna så visar det sig att det var tvärtom. Här har vi då fått ett gotländskt fall på samma mönster, säger Patrik Oksanen.

Det var i februari som tv-kanalen NTV, en av de största i Ryssland, intervjuade en tjänsteman på Länsstyrelsen.

I inslaget pekar han med en penna på en karta över Gotland och reportaget handlar om Sveriges och Natos krigsförberedelser.

NTV ägs av statsägda Gazprom som också vill bygga en ny gasledning utanför Gotland - Nord Stream 2.

Den intervjuade tjänstemannen blev egentligen intervjuad om något helt annat än det han säger i reportaget.

– Han ställde upp och visade på en karta naturreservat på Gotland och sen i Tv-inslaget så framställs han som att han pratar om Gotlands säkerhetspolitiska roll, säger Patrik Oksanen.

Hur ska man se i efterhand på att Länsstyrelsen ställde upp på den här intervjun?

– Jag kan förstå att det finns en sedvanliga tjänstemannavilja att vara öppen, tillgänglig, ställa upp, svara på frågor och så vidare. Men det man måste komma ihåg det är att vi lever i en tid då man inte ska vara alltför naiv.

Var Länsstyrelsen det i det här fallet?

– Ja, med facit i hand så får man säga det.

Länsstyrelsen bekräftar till P4 Gotland att det har hänt, men vill inte kommentera detta.

– Det visar att Länsstyrelsen på Gotland tycker att det här är rätt jobbigt och pinsamt.