"Turkiet vill ge en annan bild av militärkuppen"

2:21 min

I Turkiet kommer 21 000 lärare att tas ur tjänst som följd av kuppen i fredags. Det säger idag en talesperson för det turkiska utbildningsdepartementet till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt talespersonen finns uppgifter om att de har kopplingar till terrorverksamhet, men han gav inte fler detaljer än så. Beskedet kommer samtidigt som fler än 1 500 chefer, dekaner, för fakulteter på universiteten har uppmanats att lämna sina tjänster.

Efter kuppen har även tusentals domare, poliser och andra statstjänsteman avskedats eller stängts av från sina arbeten, som en reaktion på kuppförsöket.

I Turkiet fortsätter jakten på de som låg bakom försöket till militärkupp.
Och i dag greps 14 militärer som specifikt misstänks för att ha försökt attackera Turkiets president Erdogan.

Ekots utsända Ülkü Holago rapporterar från en pressträff med Turkiets vice premiärminister:

– Det var tydligt att vice premiärminister Numan Kurtulmus vill ge en annan bild av kuppen. Det finns en besvikelse över omvärldens reaktioner – att man inte har beklagat det inträffade i tillräckligt hög utsträckning. Han vädjade till utländsk media att sprida den rätta bilden av vad det är som egentligen har hänt, och gick igenom den bild han har och de uppgifter som man kan gå ut med offentligt just nu. 

Går det att säga någonting om vad han menar är den felaktiga bilden som media skulle ha gett?

– Egentligen handlar det om att det pratas för lite om allvaret i det här. Man har också i dag skickat iväg bevis till USA för att få Fethullah Gülen, som man anklagar för att ligga bakom kuppen, utlämnad från USA till Turkiet. Numan Kurtulmus säger att bevis mot Fetullah Gülen har efterfrågats – och att det största beviset är själva kuppen.