Tusentals lärare sparkas och medier stoppas i Turkiet

1:40 min

I Turkiet har radio- och tv-stationer som anses stöda militärkuppens påstådde ledare Fethullah Gülen förbjudits att fortsätta sina sändningar. Och tusentals lärare och annan skolpersonal sparkades i dag och många andra fick sina behörigheter att jobba som lärare indragna.

Samtidigt som den turkiska regeringen säger att den inte tänker hämnas kuppförsöket i slutet av förra veckan, och uppmanar medborgarna att inte göra det heller, går man hårt fram med lien i de statliga institutionerna.

Undervisningsministeriet avskedade i dag 15 200 personer inom skolväsendet. Och över 1 500 ledare och chefer på universiteten har beordrats att säga upp sig.

Dessutom har man dragit tillbaka tillstånden för 21 000 lärare att undervisa i det privata skolväsendet.

– Vi har blivit tipsade om att de har samarbetat med terrorister, säger en regeringskälla.

Med terrorister menas då sannolikt anhängare till den i USA bosatte religiöse ledaren Fethullah Gülen som regeringen utpekar som kuppens frontfigur. Han har begärts utlämnad från USA för att kunna ställas inför rätta i Turkiet.

Själv avfärdar Gülen alla misstankar om att han är inblandad på något sätt. Att han är ovän med president Tayyip Erdogan är däremot väl känt.
Så utrensningarna av hans påstådda anhängare i Turkiet fortsätter alltså.

Innan skolväsendet städades i dag från det man kallar terrorister satt redan omkring 6 000 militärer fängslade, 9 000 poliser har fått sparken och bortemot 3 000 domare har fått lämna sina jobb.

I dag drogs också sändningslicenserna in för 24 radio- och tv-stationer som påstås stå Gülen nära. I beskedet om de slopade licenserna talas dessutom om media i allmänhet, vilket skapat en osäkerhet om det också kan komma att gälla misshagliga tidningar.