PFAS-förening stämmer Ronneby kommun

5:15 min

PFAS-föreningen stämmer det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik AB. De vill få klarhet i vem som är ansvariga för det förgiftade vattnet i Kallinge.

PFAS-föreningen har tillsammans med sin advokatbyrå skickat in en ansökan till Blekinge tingsrätt om stämning.

– Det handlar i detta första läget om att klarlägga vem som bär ansvaret för att vi fått förgiftat vatten för det är fortfarande ingen som tagit något ansvar för det och då får ju domstolen bestämma det, säger ordförande i föreningen Herman Afzelius. 

Varför stämmer ni inte F17, det är ju de som använt PFAS i sitt brandskum?

– Vi hävdar ju att det är Försvarsmakten som orsakat förgiftning. Men det är tyvärr komplicerat juridiskt för vi kan inte kräva något från dem. För hade inte kommunen levererat vatten till oss konsumenter hade vi aldrig fått giftet i oss. Så vi får vända oss till Ronneby Miljö och Teknik sen får de i sin tur vända sig till den parten som förgiftat deras grundvatten, det vill säga F17 och Försvarsmakten, säger han.

Brevväxling
Föreningen har tillsammans med sin advokat under det senaste halvåret haft brevväxling med vattenverket för att försöka få klarhet i ansvarsfrågan.

Herman Afzelius säger att vattenverket bestrider sitt ansvar och att de därmed tvingas till rättsliga åtgärder.

Bestämda prover
Hans Nilsson, vd på Miljöteknik i Ronneby kommun, säger att han inte vill uttala sig eftersom det går genom juristerna:

– Jag kan inte yttra mig, det är en ansvarsfråga de stämt oss för och vi har en försäkring hos Länsförsäkringar och deras jurister är inkopplade på detta och de håller i detta helt och hållet.

– Frågan är ju vad som hänt. Vi har skickat ut vatten med det här i. Men det fanns ju inte på kartan vad det var och vad det var det fanns i vattnet. Vi har ju regler på vilka prover vi ska ta på på vatten och det fanns ju inte med, säger Hans Nilsson.