Förbundskapten Boork petar Eliasson

1:39 min

En konflikt har blossat upp inom svensk hockey. Förbundskaptenen för damkronorna, Leif Boork, har valt att inte ta ut backstjärnan Emma Eliasson i den trupp som ska på läger i Solna och sedan i Calgary i augusti.

Emma Eliasson utsågs till årets hockeyspelare och tog SM-guld med Luleå i våras. Nu petas hon från landslagstruppen, rapporterar Aftonbladet.

Källor till Radiosporten säger att petningen grundar sig i den kritik som Eliasson framför vid interna utvärderingar, vilket också förbundskaptenen Leif Boork bekräftar.

– Det är riktigt att hon har haft vissa synpunkter på det som skedde i VM. Men det är inte som ligger till grund att man drar ett streck, säger Leif Boork.

Sportsligt hade hon haft en plats i laget, det är inte brist på kvalitet?

– Nej, det är det inte, säger Leif Boork.

– Jag har motiverat det för henne personligen i ett samtal som vi hade i början av maj när vi följde upp VM. Hon är väl medveten om var jag står i det här fallet. Jag vill inte gå ut och diskutera alla detaljer som jag framförde till henne utan det får vara mellan henne och mig.

– Det finns ett antal saker som läggs på varandra och som finns med i den diskussionen. När det når en viss gräns tar man ett beslut som ledare.

Vad finns det för möjligheter för Emma Eliasson att komma tillbaka in i ditt landslaget igen?

– Dom är små. Man kommer till en viss gräns och kliver man över den gränsen så är det naturligtvis svårt att komma tillbaka. Jag kompromissar inte med vissa saker i mitt ledarskap, oavsett vem det gäller.

– Det blir man jätteledsen över att höra, säger Eliasson.

Hon säger att Boork delvis förankrat kritiken hos henne tidigare.

– Delvis har han gjort det. Men jag har aldrig tyckt att det varit grund att jag inte ska bli uttagen.

Eliassons tränare i Luleå, Fredrik Glader, är mycket kritisk till att Eliasson petas.

– För mig är det skrämmande. Jag vet inte vad han vill komma med det han säger. Han pratar om en spelare som varit med länge och tagit medaljer med Sverige internationellt. Jag är chockad. Ruggigt chockad, säger Fredrik Glader till Aftonbladet.

Han tror att Boorks beslut kan leda till att flera spelare lämnar landslaget.

– Han sätter ner foten och visar att det är viktigt att ingen i landslaget säger vad de tycker för då vet de vad som händer.

– Jag känner mig både chockad och ledsen och tycker enormt synd om Emma Eliasson och att det här kan vara slutet för en av våra bästa backar genom tiderna i svensk damhockey.