Spanjoren Juanma älskar gotländska kyrkor

7:07 min

Brucebostipendiaten Juanma González från Madrid är extremt intresserad av Gotlands medeltida kyrkor. Nästa år ger han sig ut på en lång vandring med kyrkorna som landmärke.

- Det sades att det här är en magisk ö, men jag ville se det med egna ögon, säger Juanma González. Han är en av Brucebostipendiaterna som varje år får möjligheten att komma till Gotland och, på heltid, ägna sig åt sin konst.

Juanma González, som tagit sin masterexamen i Fine arts i Stockholm, kommer från Spanien och är fascinerad över medeltida mönster och kyrkor. Det var hans lärare, konstnärinnan Mamma Karin Anderson, som först berättade om kyrkorna på Gotland.

Men han åker inte bara runt och undersöker alla kyrkorna i sommar. Projektet är tänkt att bli som en pilgrimsfärd runt ön där de medeltida kyrkorna fungerar som landmärken.

Det finns något speciellt i kyrkorna. Det är väldigt tyst, som om de bär på en hemlighet.

Han älskar atmosfären i kyrkorna och den välkomnande känslan som han får varje gång han besöker en ny kyrka. Och det är den känslan som han vill att fler ska få upptäcka.

Nästa sommar är det tänkt att han och människor med olika bakgrund från länderna runt Östersjön tillsammans ska gå den här planerade pilgrimsfärden för att se vad de kan upptäcka. Hur de påverkas tillsammans. 

- Det handlar om en inre resa, säger Juanma González.

Och det gäller att planera turen ordentligt.

Förhoppningsvis vill fler gå den här vägen efter mig. Så det gäller att var noggrann.

I augusti har Brucebostipendiaterna en utställning i Visby där Juanma González kommer att visa sina förstudier inför den stora vandringen.