Vego-veckan

Veganer från hela landet drar till Malmö

4:17 min

I flera år ha veganer och vegetarianer vallfärdat till Malmö för dess breda vegetariska restaurangutbud. Men hur blev det så?

Några som tidigt hakade på den veganska och vegetariska trenden runt Möllan i Malmö var restaurangen Jalla Jalla.

På plats i den lilla restaurangen är det trångt och bullrigt med hög musik som pumpas ut från högtalarna. Mustafa Nahi, bror till ägaren, visar runt. Nere i källaren förbereder de alla vegatariska såser och grönsaker. Jalla Jalla var en av de första restaurangerna i Malmö som började med vegetariska kebab och kycklingrullar.

– Vi började med lite i taget, men det tog slut så fort att vi fick öka och öka utbudet säger, Mustafa.

När restaurangen öppnade märkte det snabbt att vegetarisk kost var väldigt efterfrågat och då försökte de anpassa sin meny efter det. Mustafa Nahi tror att en av anledningarna att vegetarisk och vegansk kost blivit så populärt är falafeln. Det finns falafel överallt i Malmö och i och med den fick folk mersmak.

– Vi har folk som från massa olika städer runt om i Sverige så som Göteborg och Stockholm, som har hört talas om oss på ett eller annat sätt. Det är väldigt roligt.

Malmös vegetariska utbud lockar uppenbarligen inte bara Malmöborna. Veganen Helen Alfegren från Stockholm åker ner till Malmö ett par gånger om året bara för att få ta del av vegetariska matutbud som staden bjuder på.

– Malmö är den bästa staden för veganer i Sverige, säger hon.

Ett av de senaste tillskotten på Malmös vegetariska stjärnhimmel är den syrianska restaurangen Damaskus.

– Flera gäster som kommit hit säger att det märks att maten är lagad med kärlek och det är precis vad jag brukade säga till mina barn när de var små och jag lagade mat åt dem, säger restaurangägaren Sabah Akkou.

Sabah Akkou berättar att innan de öppnade restaurangen så gjorde de research och när de insåg hur många vegetarianer det fanns i Malmö bestämde hon sig snabbt för att en större del av utbudet skulle vara syriska vegetariska rätter.

– En stor del av vår meny är vegetarisk, och sen har vi lite kötträtter med.

I Syrien är det väldigt vanligt med vegetariska förrätter, berättar Sabah Akkou.

– Vi äter väldigt mycket aubergine och okra, så den typen av mat serverar vi här och malmöborna verkar gilla det.