Hönsdoft avskräcker malariamyggor

1:42 min

Doftämnen från höns avskräcker malariamyggor, visar nya svensk-etiopiska forskningsresultat.

Forskningsrönen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Malaria Journal.

– Detta är den första studien någonsin som man har hittat dofter från djur som inte malariamyggorna biter på och suger blod på. Detta är ett nytt spår som vi hoppas att kunna fortsätta med i framtiden, säger Rickard Ignell, professor i kemisk ekologi.

Han är verksam vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp och har arbetat med studien om höns och malariamyggor.

Forskarna har i sitt arbete samlat data från tre byar i Etiopien där människor och djur delar sovutrymmen inomhus.

Det visade sig att människor i samma "doftbubbla" som höns är mindre utsatta för malariamyggor än annars.

Forskarna har identifierat sex olika doftsubstanser från höns som tycks avskräcka mygg. Det finns två teorier om varför det blir så här.

Den ena teorin är att dofterna varnar myggorna eftersom höns faktiskt äter mygg.

Den andra teorin är att hönsblod inte passar myggornas matsmältningssystem.

Studien visar alltså att myggor inte bara använder luktsinnet för att hitta blod utan att de även tycks använda luktsinnet för att välja bort individer med olämpligt blod. Det är viktiga fynd om en sjukdom som enligt världshälsoorganisationen WHO skördade över 400 000 människoliv förra året, främst i Afrika.

Naturliga doftämnen som sannolikt i alla tider har avskräckt mygg är goda nyheter eftersom myggornas resistens mot nu tillgängliga bekämpningsmedel ständigt ökar. Nu återstår att omsätta denna vetenskapliga upptäckt till nya myggmedel men i det arbetet väntar många utmaningar, säger Rickard Ignell.

– Det finns inga medel för att lansera nya myggmedel i Afrika, utan det kräver att man har regeringens godkännande från varje land, så att de kan gå in och sponsra den här typen av kontrollmetod.

Så det ni har kommit fram till är ett litet steg i rätt riktning, men på en väldigt lång väg?

– Precis.

Referens:
Jaleta, K.T., Hill, S.R., Birgersson, G., Tekie, H. & Ignell, R. (2016) Chicken volatiles repel host-seeking malaria mosquitoes. Malaria Journal 15:354. Doi: 10.1186/s12936-016-1386-3.

Läs mer i WHO:s World Malaria Report 2015.