Ukrainsk journalist dödad av bilbomb

1:28 min

I Kiev i Ukraina mördades i morse en landets mest kända journalister. Pavel Sjeremet, som ursprungligen kom från Vitryssland, dödades när en bomb exploderade i den bil som han åkte i.

Pavel Sjeremet hade bara åkt några tiotal meter hemifrån på väg till sitt arbete på en radiostation när bomben detonerade. Han var fortfarande vid livet när förbipasserande drog ut honom ur bilen men han avled strax efter och bilen exploderade och började brinna.

Sjeremet var en mycket känd journalist i hela det post-sovjetiska området. Han började sin journalistiska verksamhet i Vitryssland där han blev en ledande motståndare till presidenten Aleksandr Lukasjenka. Under många år därefter arbetade han för den statliga ryska tv:n men han lämnade den platsen av politiska skäl och de senaste fem åren har han istället bott och verkat i Ukraina. Några entydiga teorier om varför han mördades finns ännu inte.

– Vi arbetar i alla riktningar med utredningen, det är en hederssak att vi klarar upp mordet, säger den ukrainska polischefen Khatia Deka-noidze.

Utgångspunkten är i varje fall att mordet hade med Sjeremets journalistiska verksamhet att göra. Utöver Rysslands roll skrev och talade Sjeremet mycket om korruptionen i Ukraina och var kritisk mot många av de så kallade frivilligbataljonerna.

Det är dock inte helt säkert att Pavel Sjeremet var det tänkta målet. Den bil som han åkte i tillhörde chefen för en av Ukrainas ledande tidningar och det är möjligt att det i själva verket var hon som skulle dödas.