Nu ska fjällen bli fri från skräp

7:42 min

Allt fler vistas i fjällvärlden och nu uppmanar Svenska turistföreningen, Håll Sverige Rent och Fjällfararnas Vita och Gröna band alla som besöker fjällvärlden att ta större ansvar för nedskräpningen i en ny kampanj. 

Helena Runeberg är platschef på STF i Abisko och säger att kampanjen ska göra det enklare för turisterna att hålla fjället rent.

– Vi delar ut påsar till alla våra gäster som ska ut på fjället, och det finns även i våra fjällstugor, så att man tar hand om sitt eget skräp och hemskt gärna det man stöter på ute på leden, säger hon. 

Nedskräpning i fjällvärlden handlar om både slarv och okunskap och det går att hitta allt från påsar från frystorkad mat till godispapper och våtservetter längs lederna, säger Eva Oskarsson som jobbar med sommar-och vinterlederna åt Länsstyrelsen i Norrbotten.

– Det är en utsliten socka, ett tappat regnskydd på ryggsäcken, de här olika matpåsarna, godispapper, och dasspapper. Det är så enkelt att se till att det här regnskyddet, det har man spänt fast vid den här säkerhetshaken, har du ätit en godisbit? Ja, men pappret som den varit i viker du ihop och lägger i fickan och så stänger du fickan. Att man lär sig rutinerna... Man har koll på de där småsakerna. Det tycker jag att varje fjällturist ska göra. Och har man behov av att gå bakom ett träd i skogen, ja - du går och pinkar bakom ett träd, ja - men vik ihop pappret och sätt det i fickan och sen så sätter du det på ett lämpligt ställe när du kommer fram till ett lämpligt ställe. Det är inte äckligt att ha ett pinkpapper i fickan, säger hon. 

I Abisko finns nationalparken som inrättades redan år 1909 och därmed var en av Europas första. Men trots den vackra och skyddade naturen och trots att det i närheten finns soptunnor, eftersom vi ännu är kvar i civilisationen, så hittar vi direkt saker på marken som inte hör hemma där: en våtservett liggandes i mossan på marken. 

– En inte alls en bra sak i naturen för den förmultnar inte speciellt snabbt. Det är inte ett skräp som är bra för oss här. Sånt här skräp vill man städa bort så fort som möjligt. Så det inte föder att fler kastar skräp. Här skulle jag säga att det inte alls är någon turist som tyckte det här var ett bra ställe, utan jag tror det var nån som stått uppe på spången och tittat på guldstjärnan, putsat sina glasögon, och så i vinden försvann den. Alltså att det är nedskräpning utan flit. Att man gjort ett misstag. Jag tror väldigt mycket nedskräpning av den här papperskaraktären är sådan, säger Eva Oskarsson. 

Eva, som jobbar med vandringslederna, säger att hon tror att det mesta skräp som kan hittas längs lederna har hamnat där för att besökarna helt enkelt inte är uppmärksamma om något faller ur fickan eller väskan. Men hon säger samtidigt att hon hittat skräp längs lederna som inte går att hitta någon annan förklaring än att någon lagt dit det medvetet. Till exempel de påsar med frystorkad mat som många vandrare har med sig.

– När man har ätit upp så är det många som inte vikt ihop sin påse och sätter den i sin packning och tar med den till lämpligt ställe. Utan man tycker den har blivit äcklig när det är matrester i den. Så man viker ihop den och lägger den lite piffigt under en sten. Och då blåser den inte iväg för någon annan, men det är inte så att den är borta på en vecka. Utan den finns ju där.

Vad tycker du om det?

– Jag tycker det är lite... Eller det är väldigt oansvarigt. Skräp är var och ens ansvar. Det finns ingenstans i allemansrätten att man har nån liten paragraf att du får skräpa ner hur du vill. Utan skräp har sin plats och det är väldigt taskigt mot andra besökare.

Det är alltid upp till den enskilde personen att plocka upp efter sig - och om det skulle bli tal om större nedskräpning där någon måste ingripa, då är det kommunens ansvar. Helena Runeberg är platschef på Svenska Turistföreningen i Abisko och säger att de upplever att det skräpas ner ordentligt vid turiststationen, men också ute på stationerna längs kungsleden.

– Jag pratade precis med en av våra guider som är ute på långturer med våra gäster och hon säger att det är väldigt anmärkningsvärt att se att det är betydligt mer skräp i början där man startar. Ungefär som jag var inne på att det är mer skräp runtomkring stationen och folk förväntar sig att vi ska ta hand om det. Ute på lederna är det mindre, även om det naturligtvis är alldeles för mycket ändå.

Fjällturisterna Justin Pati, som kommer från USA men bor i Uppsala, och hans dotter Sparrow Hawk, säger att de alltid tar med sig skräpet tillbaka från sina vandringar. Sparrow, hon är orolig över hur djuren mår när skräp lämnas i naturen.

– Det var en kompis som såg en död fågel på marken för att någon lämnat en bit plats. Den hade svalt den och dött och det känns inte så bra att höra att fåglar och djur dör för att folk lämnar skräp i naturen.

Varför tror du folk gör det då?

– De orkar inte riktigt ta upp det och sånt, så de bara kastar det på golvet och bryr sig inte riktigt, säger hon. 

Pappa Justin fyller i: Det är ingen som kollar. Man är helt ensam så man kan liksom, "det är lätt och det var inte jag, det var inte jag som gjorde det"

Vad kan man göra åt det här då, tror ni?

– Mer utbildning, mer... Liksom tänket om naturen och hur vi påverkar den. Det är bra att det inte finns för många regler, för folk kommer hit och blir utbildade och blir inspirerade av naturen. Och kanske kan tänka sig att göra ändringar hemma sen. Man måste uppleva naturen för att uppskatta den, säger Justin. 

Just nu är det högsäsong för vandring i fjällen, men turister vistas här året om och även om kampanjen om att hålla fjällvärlden ren pågår nu under sommaren, och riktar sig till sommarvandrarna så tycker Eva Oskarsson på länsstyrelsen, som jobbar med både sommar- och vinterleder att en viss kategori besökare behöver skärpa sig.

– De som är motorburna skulle kanske behöva en örfil emellanåt, för de har enklare att ta tunga saker ut. På nåt sätt känns det som att det är jobbigt att ta med sig saker hem. Och det är märkligt. Jag ser ju spår efter var skoteråkare har varit. Och då tycker jag det hade varit ganska enkelt att ta hem sakerna i sin skoterlåda. Om man kunde ta med sig sakerna när man åker ut kan man också ta med det när man åker hem, säger hon.