Fokus på action i nya "Star Trek Beyond"

4:03 min

Chris Pine spelar kapten Kirk och Zachary Quinto Spock i filmen "Star Trek Beyond", som har premiär idag. Klassisk science fiction i ny, upphottad kostym - hela Star Trek-konceptet firar ju 50 år i år.

I Kulturnytt pratade Emma Engström med Roger Wilson som sett filmen.

Ska vi bara börja med att placera in den här filmen i Star Trek-universumet?

– Det här är den tredje filmen i den reboot som drog igång 2009. I de här tre filmerna så får vi helt enkelt träffa nya upplagor av de figurer som fanns med när Star Trek började för femtio år sedan på rymdskeppet Enterprise många resor genom galaxen.
Det här är ju den trettonde filmen som görs i Star Trek-franchisen, och det finns mer än 700 avsnitt i sex olika tv-serier, och i den här nya versionen av Star Trek så citerar man friskt ur det förflutna och plockar upp referenser och rollfigurer från förr.
Bland annat så gjorde ju Leonard Nimoy som spelade Spock i originalserien om sin roll i de här nya filmerna. Den gamle Spock reste tillbaka till sitt eget förflutna genom att resa i tiden genom ett svart hål. En typisk Star Trek-lösning både förr och nu.

Beyond heter den nya filmen, vad handlar den om?

– Ja, kapten Kirk har drabbats av medelålderskris, och kört lite vilse i rymden helt enkelt. Han undrar vad han vill göra med sitt liv och funderar på att hoppa av. Han hinner väl bara tänka tanken fullt ut innan den värsta motståndare han någonsin mött dyker upp. Och det blir tillfälle för gigantiska rymdslag, slagsmål i tyngdlöshet och bombastiska specialeffekter. Lite som vi vant oss från superhjältefilmerna, faktiskt. Så är också filmens skurk, Krall, en riktig superskurk som hade platsat i vilken Marvelfilm som helst.

Regissören till den här filmen, Justin Lin, har bland annat gjort tre av filmerna i bilfilmserien "The fast and the furious". Hur märks det?

– Actionintensiteten är mycket högre än något jag sett i Star Trek tidigare, både när det gäller slagsmål som när det gäller specialeffekterna. Här finns till exempel hela bisvärmar av rymdskepp som attackerar Enterprise och en rymdstation som är som ett New York inuti en glaskupa. Och som en liten blinkning kring regissörens förflutna så har man till och med skrivit in en motorcykel i en scen. Det är tydligen ett ganska ovanligt färdmedel i framtiden.

Jag tycker att det finns en tendens i många blockbusters att det blir mindre och mindre handling, mer och mer effekter. Är det så med Star Trek också?

– Ja, handlingen blir definitivt enklare och enklare för varje film, och stridsscenerna bara längre och längre. Men tack vare att Star Trek har den här rika historien att falla tillbaka på så känns också filmen lite smartare. Det känns som om det finns ett helt universum kring den här historien, det är inte bara en lösryckt actionhistoria.
Men tendensen är precis som du säger. Mer och mer pang pang för pengarna. Och mindre och mindre av det där lite mer stillsamma och filosofiska som också funnits inom Star Trek. Trots att jag tycker att Beyond är en underhållande film, så hade den varit ännu bättre med lite mer själ, och lite mindre fajtande.

Du har ju ägnat mer än ett år åt att blogga om Star Trek, och se alla avsnitt och alla filmer. Hur påverkas du av att dyka så djupt in i nåt sånt?

– Det blir förstås mycket roligare. Jag förstår referenser och skämt som gick mig förbi tidigare. Men även rollfigurerna får ett annat djup tack vare att det finns ett sammanhang och fler historier kring dem.
Regissören till de första två filmerna i den här rebooten, J J Abrams, har ju gått över till att börja arbeta i Star Wars-fabriken. Men precis som med Star Wars så är de här nya Star Trek-filmerna verkligen gjorda med kärlek. Man känner att det är gamla fans som fått chansen att förverkliga en fantasi.
Med det sagt så är referenserna lite klumpigare i den här filmen. Det är som att man nästan överkompenserar för att visa att det inte bara är Abrams som kan sin Star Trek.
För mig har det här projektet tagit mycket längre tid än jag trodde. Men Star Trek-franchisen är fortfarande väldigt vital. Det ska bli mycket spännande att se vad som händer i den helt nya tv-serie som ska börja visas i januari.