
Ungdomar förintar utanförskap i Hammar
Utanförskap och mobbning kan drabba vem som helst. Utanför Askersund besöker 30 ungdomar lägret "Våga va' dig själv" för att stärka sig själva och varandra.
Bland röda hus med vita knutar, i närheten av Bastudalens småbåtshamn i Hammar, sitter 30 ungdomar och äter frukost. De är från överallt i landet, och besöker "Våga va' dig själv"-lägret, som arrangeras av stiftelsen med samma namn.
När veckan är slut ska de ha skapat en homogen grupp, med bra självkänsla och självförtroende och ha lärt sig hur man är en bra kompis.
– Vi pratar mycket om individen som växer via gruppen. Här är det nu 30 ungdomar med 29 nya kompisar, det här är ett läger där man växer för livet och blir en stark medborgare, berättar Arne Falkbäck som driver lägret.
Det var på grund av en tragedi, som Arne, tillsammans med sin familj startade stiftelsen "Våga vara dig själv". Den 27 april 2005, tog Arnes dotter Linda sitt eget liv.
Vår yngsta dotter Linda tog sitt liv efter ett sexuellt övergrepp på skolans toalett och blev sexuellt kränkt av klassens kamratstödjare. Det kom som en total chock för oss, det här kunde inte hända oss.
Men istället för att förbanna mörkret, valde de att tända ljuset, som Arne uttrycker det.
– Jag, min fru och de två äldre döttrarna bestämde oss för att ta oss ur vårt trauma genom att göra skillnad för andra, men att det skulle bli såhär mycket det kunde ingen drömma om, säger Arne.
Syftet är att förinta utanförskap i samhället - något som kan drabba alla.
– Om det här kunde drabba Linda, en framåt och utåtriktad tjej ur fina förhållanden, så kan det här hända vem som helst, när som helst, hur som helst. Utanförskap förekommer överallt, och det är det vi vill ändra på genom det här lägret, säger Arne och berättar hur:
– Dels att man är stolt över sig själv, den man är. Sen bygger vi med mentala övningar, fysiska aktiviteter, de får gå upp i tid, äta frukost, jobba i liten grupp och större grupp.
Inga telefoner är tillåtna att användas på lägret.
– De lär sig att leva "in real life", öga mot öga, så att man inte ska leva genom datorn. Det är en stor omställning för många, som idag kanske inte ens går till skolan, en del äter inte frukost, de lever genom datorn, förklarar Arne.
Sociala medier är en stor bov och skapar störst problem, eftersom många blir utsatta för näthat, berättar Frida som besöker lägret.
– Det är så mycket näthat och anonymt, dels sitter man mycket med telefonerna och det gör att man inte kan interagera med folk på riktigt. Det blir inte lika socialt, sen vet man inte riktigt hur man ska prata med folk och så. Det leder till att det blir näthat på sociala medier om man inte vet hur man ska bete sig mot andra.
Frida menar att lägret förändrat henne.
– Jag har nog blivit en helt annan person, jag känner inte mig själv som jag var innan. Innan jag kom hit hade jag inte träffat folk som inte alltid hade det bra, så det blev en ny upplevelse. Det är en lära för livet, jag har fått ett helt annat tankesätt med nya vyer.