Han övervann sin ångest

3:18 min

Från det att han var ett litet skolbarn drogs Eric Bergström med social fobi och ångest. I tonåren tog det över livet totalt.

– Jag gömde mig på mitt rum och distraherade mig med att spela tv-spel och kunde inte träffa nya människor, säger Eric Bergström om de mörka åren.

Han berättar om hur han stammade som liten och var livrädd för att göra bort sig inför kamraterna i klassrummet. Den negativa spiralen fortsatte och bröts inte förrän Eric Bergström fyllde 22 år, när han insåg att han inte vågade bjuda vänner på kalas.

– Då kände jag att: jag kan inte fortsätta leva på det här sättet, jag kan inte hålla på och oroa mig hela tiden för vad andra ska tycka om mig.

Genom att läsa på och lära sig mer om sitt tillstånd kunde han börja ta sig ur ångesten. Även om han säger att han nu efter fyra år fortfarande kämpar, så gick det ändå fort att få till en positiv förändring.

– Bara inom någon månad så blev det mycket bättre, bara jag började ta stegen, säger Eric Bergström.

Nu hjälper han andra genom något han kallar Ångestskolan. Bland annat har han lagt ut en video på Facebook där han förklarar vad panikångest är. En video som efter en vecka visats nästan 130 000 gånger.

Eric Bergström är övertygad om att kunskap är det viktigaste för att komma över sin ångest, både kunskap om själva sjukdomen och att hitta andra människor som lever med samma sak, att inse att man är långt ifrån ensam om sina känslor.

– Jag hade ingen aning om att andra var jätteblyga och tillbakadragna precis som jag. Eftersom ingen annan pratade om det trodde jag hela tiden att jag var ensam om det, säger Eric Bergström.