Varslad om tvångsslakt medan rättsprocessen fortfarande pågår

För fem år sen fick Jovsset Ánte Sara från Kautokeino elableringsstöd från norska staten för att kunna starta upp renskötselverksamhet. Men bara två år senare fick han besked om att han måste tvångsslakta halva sin renhjord.

Det var 2013 som chockbeskedet kom: reindriftsenheten beslutade att det var för mycket ren i hans betesområde, och året därpå fick han sin övre antalsgräns bestämd till 75 djur.

För Jovsset Ánte Sara innebar det att han skulle behöva slakta halva sin renhjord, och han menar att det skulle bli omöjligt ekonomiskt att bedriva sin verksamhet med en så liten hjord.
-Först ger de mig etableringsstöd, sen ber de mig slakta halva min hjord. Det är svårt att förstå logiken i detta, säger han till NRK Sápmi.

Jovsset Ánte Sara bestämde sig för att stämma staten, och i mars 2016 vann han målet i tingsrätten. Saken togs vidare till hovrätten, där målet fortfarande inte är avslutat. Men trots att rättsprocessen fortfarande är igång har han nu fått meddelande från Landbruksdirektoratet om verkställighetsåtgärder för reduktion av renhjorden.

Han säger själv till NRK Sápmi att även om rättsprocessen fortfarande pågår så riskerar han böter om han inte uppfyller kraven på tvångsslakt.

-Man mister tron på rättssäkerheten när det blir som i mitt fall. Rättssäkerheten för renskötande samer är minimal, säger han till NRK Sápmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio