Page och Moore i veckans bästa film

3:29 min

Nya Star Trek har premiär den här veckan, men P4 Stockholms recensent Björn Jansson tycker att Freeheld är veckans bästa.

Är man Star Trek-nörd så kanske det känns som årets "äntligen" nu när nya Star Trek har premiär. Med tillägget "beyond" den här gången. I årets version är det en ny omgång av skådespelare, Spock, Kirk och de andra.

Men berättelsen skulle lika gärna kunna vara en superhjältefilm. Fienden hotar att ödelägga hela Federationen. Och naturligtvis är det Star Trek-hjältarna som tar sig an utmaningen och fixar till synes omöjliga motgångar.

Det är mycket snabbklippt flimrande action, sparkar och slag, kraschade rymdskepp och rymdteknik. Ibland låter dialogen som hämtat ur en manual, och det känns inte så spännande om man inte är hängiven Star Trek-fan.

Här finns en del humor - men inget oväntat. Här finns mer teknik än rymdkänsla och mitt betyg blir inte högre än en tvåa. Jag hade helt enkelt tråkigt i biosalongen.

SVJ - Stora vänliga jätten, är filmatiseringen av Roald Dahls bok med samma namn. Regissör är ingen mindre än Steven Spielberg och även om det inte når samma höjder som E.T så är det vackert med vänskapen mellan den lilla flickan och jätten som rövar bort henne från barnhemmet som hon inte trivs vidare bra på.

Stora vänliga jätten är inte så stor i jättarnas värld och mobbas närmast där. Han håller sig undan i sin grotta med Sophie, de andra jättarna skulle nämligen äta upp henne om de upptäckte henne.

Jag tycker SVJ är en stunds välgjord familjeunderhållning, med lite snällt rys. Jag ger en stabil trea i betyg till SVJ.

I Freeheld så möter vi Laurel som spelas av Julianne Moore. Hon har jobbat hos polisen i New Jersey i många år, när hon en dag får ett cancerbesked. Hon vill då att hennes partner, Stacie, som spelas av Ellen Page, ska få utbetalningen från hennes tjänstepension när hon dör. Men stadens styrande säger nej. Det är bara gifta efterlevande som kan få del av tjänstepensionen.

Och nu börjar en tuff och uppslitande kamp och det är närmast omöjligt att inte beröras av historien, som bygger på verklighetens Laurel och Stacie. Jag ger en fyra till filmen Freeheld, där hennes bättre kollega som spelas av Michael Shannon måste nämnas. Hans stenansikte, fullt av lojalitet med Laurel är så bra.

Premiär för filmerna är 20-22 juli.