Isinbajeva: "En begravning för idrotten"

1:07 min

I dag kom beskedet från Cas att ryska friidrottare inte kommer att få delta i OS. Det har lett till starka reaktioner i Ryssland. 

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) beslutade i juni att stänga ute samtliga ryska friidrottare från spelen, som en konsekvens av den systematiska dopning som antidopningsbyrån Wada avslöjat.

Friidrottarna överklagade till Cas, men på torsdagsförmiddagen kom beskedet att Cas går på IAAF:s linje – de ryska friidrottarna stoppas från Rio.

– Vi är bedrövade över domslutet. Det är en kollektiv bestraffning som drabbar rena idrottare, sa den ryske sportministern Vitalij Mutko på en presskonferens, och han förnekade att det finns någon statligt styrd dopning i Ryssland.

Ryska utrikesdepartementet tog till hårdare ord och sa att domslutet var ett brott mot sporten.

Men den som kanske bäst sammanfattat stämningen är stavhopparen Jelena Isinbajeva som sa att beslutet var som en begravning för idrotten och hon menade att det var ett politiskt beställningsverk.

Rysslands olympiska kommitté sa att den trots utlåtandet ska fortsätta och kämpa för att ryska idrottare ska kunna delta i OS och eventuellt gå vidare till civil domstol men tiden börjar rinna ut. På söndag sammanträder styrelsen för IOK och risken är då att alla ryska idrottsmän och idrottskvinnor kommer att förbjudas delta i OS i Rio.