Norrmän räddare för islamistisk terrorism än inhemsk

2:09 min

I Norge är människor mer rädda för islamistisk terrorism än för inhemsk högerextrem terrorism. Det meddelar forskningsgruppen som följer hur Norge påverkas av terrorattentatet 22 juli för fem år sedan.

De har gjort intervjuer på temat och Henrik Syse som forskar på fredsinstitutet och är forskningsledare för gruppen säger att det finns en risk att man missar andra radikala strömningar på grund av den här synen.

– Man ser den islamistiskinspirerade terrorn och att den är en väldigt stor fara, det gör att 22:e juli och faran med nationalistisk terror mer hamnar i bakgrunden.

Det har gått fem år sedan terrorattentatet i Norge. Det värsta sedan andra världskriget. 69 människor sköts till döds på Utöya - där Arbeiderpartiets ungdomsförbund hade läger - och åtta personer dog av en sprängladdning i regeringskvarteret. Det var ett tydligt politiskt mål.

Men forskningsgruppen har gjort intervjuer som de nu drar slutsatser ifrån och de säger att det finns en risk för att terroristen Anders Behring Breivik framstår som en galning, ett enskilt exempel.

– Det som är speciellt med Breivik var att han handlade själv och kan framstå som en "black swan", ett skumt fenomen men som inte måste representera något större.

Men forskningsgruppen ser tydliga strömmar som står för de åsikter som Breivik hade.

– Det är en ganska stark strömning som faktiskt har en viss sympati, inte med det Breivik gjorde den 22 juli, men en del av det han står för och det är nog mer än vad många hade väntat sig, säger Henrik Syse.

Beredskapsministern har uttalat sig i tidningen Aftenposten här i Norge om att beredskapen är mycket bättre nu än för fem år sedan med till exempel fler poliser och en helikopter som kan rycka ut 24 timmar om dygnet.

Men Henrik Syse och forskningsgruppen talar om en moralisk beredskap och tror att de här tendenserna - där man överlag i Norge pratar mer om islamistisk terrorism - gör att det finns en risk för att vi missar högerextrema terrorister.

– Ja, den faran finns.

Men vi ser till exempel terrordåd i Frankrike och Bryssel - är det lika stor risk för högerextremistiska dåd?

– Den typ av risker finns överallt. Därför tror jag att det är viktigt att försöka att förstå extremismen som sådan och ta den på allvar. Vi har kanske inte i tillräckligt stor grad tagit den på allvar, säger Henrik Syse.