Turkietkännare om Gülenrörelsen

1:26 min

Turkiets president har flera gånger pekat ut den USA-baserade religiöse ledaren Fethullah Gülen som ansvarig för förra veckans försökt till statskupp. Vad står då rörelsen för? Turkiet-kännaren Paul Levin beskriver.

– Å ena sidan är det en sunnimuslimsk rörelse som är filantropisk, som satsar väldigt mycket på utbildning i Turkiet, men också runt om i världen. De har skolor i Sverige och många andra länder. De har sponsrat arbete med att öka toleransen och förståelsen mellan olika religioner.

– Å andra sidan menar kritikerna att de också har blivit en allt mer politisk aktör i Turkiet och att man har befolkat olika institutioner och polis, säger Paul Levin.

Regeringspartiet AKP och Gülenrörelsen stod tidigare varandra mycket nära, men runt 2013 började en splittring bli tydlig. Sedan dess har relationen mellan sympatisörer till Erdogan respektive Gülen blivit allt mer ansträngd.

I och med kuppförsöket har stämningen piskats upp ytterligare, vilket nu kan få konsekvenser även i Europa, inklusive Sverige, befarar Paul Levin.

– Jag vet att det har lett till komplikationer, även splittringar inom familjer och mellan vänner. Det finns helt klart en risk att när stämningen piskas upp att det kan få återverkningar här i Sverige.

– Men hittills har Sverige varit ganska förskonat när det kommer till den här typen av spill over-effekter, så vi hoppas att så inte ska vara fallet, säger Paul Levin.