Fiskemuseum invigs på Lörudden

2:49 min

Idag invigs ett fiskemuseum ute på Lörudden söder om Sundsvall. Det är hamnföreningen som rustat upp en gammal isbod, dokumenterat och samlat material till muséet. Idag finns bara två yrkesfiskare kvar.

Tidigare var fiskebåtarna i Lörudden många, men idag finns bara två yrkesverksamma fiskare kvar - Bo Sillman och Michael Åhlund. Hamnföreningen har filmat dem när de är ute med sina fiskebåtar, och filmerna kommer visas inne i muséet.

– Här har man fiskat yrkesmässigt åtminstone sedan 1500-talet. I början i 1600-talet gavs den här fiskerätten kring Brämösundet i en kunglig donation till Sundsvallsborgarna när man grundat staden Sundsvall, berättar Hans-Olof Jonsson, som är aktiv i hamnföreningen. 

Hade inte funnits något Sundsvall utan Lörudden.

– Vi brukar säga att utan Lörudden och de andra fiskelägren här, så hade det inte funnits något Sundsvall, för de hade inte haft någonting att äta, konstaterar Hans-Olof Jonsson. 

Varför är det viktigt att dokumentera det här nu?

– Vi ser att yrkesfisket är på utdöende här vid Brämösundet. Det finns bara två yrkesfiskare kvar på Lörudden. I år var första året som ingen båt med Löran som hemhamn deltog i vårfisket efter strömming. Det har aldrig hänt tidigare. 

– Nyrekryteringen är obefintlig till det här yrket. Fisket är omgärdat med en massa restriktioner. Dioxin-larm och annat gör att konsumenterna tvekar. 

Vad betyder det här för Lörudden som ort?

– Det är ju ett turistmål, och att det finns ett levande fiske här sätter ju lite extra krydda. Det blir en annan karaktär om det inte längre finns ett yrkesfiske, säger Hans-Olof Jonsson.

I muséet kan man följa fiskets historia kring Brämösundet från 1600-talet och framåt. Men framförallt hur fisket har sett ut här under 2000-talet. En fotograf har följt de båda fiskarna under två säsonger. Muséet visar fem olika sorters fiske ute till havs.

Invigningen i kväll är för medlemmar. Muséet öppnar för allmänheten i morgon lördag kl. 13.