Frias för mordförsök på Showan Shattak

1:38 min

Den 32-åring som bland annat stod åtalad för mordförsök på en man i stadsdelen Möllevången i Malmö för två år sedan döms till tre års fängelse för två fall av grov misshandel. 29-åringen som stod åtalad för bland annat mordförsök och två fall av misshandel frikänns helt.

Överfallen fick stor uppmärksamhet då MFF-profilen och antirasisten Showan Shattak fick svåra skador och en av de inblandade hade kandiderat för nazistiska Svenskarnas parti, som nu är nerlagt.

Flera personer blev knivhuggna i samband med dådet som ägde rum natten till den 9 mars 2014, strax efter att en feministisk manifestation hade avslutats i närheten.

Rådman Anders Granholm är ordförande i målet och förklarar varför 29-åringen går fri.

– Showan Shattak har råkat ut för något förfärligt. Han har slagits i skallen eller fått något slaget i skallen som inneburit att ett ben i skallen gått sönder och fått en hjärnblödning och det handlar om att reda ut hur han har fått den här skadan. Vi har funnit att vi inte kan reda ut att den har åsamkats av den person som har åtalats för att ha åsamkat skadan.

Det är två personer som har stått åtalade för överfallen i stadsdelen Möllevången i Malmö. Totalt har det rört sig om sex åtalspunkter och fyra målsäganden.

29-åringen frikänns från samtliga åtalspunkter, däribland mordförsöket på Showan Shattak. 32-åringen får tre års fängelse för två fall av grov misshandel och avser knivskärningar. Rätten bedömer att åtalspunkten mordförsök inte håller och ha reducerat den till ett fall av grov misshandel.

Rådman Anders Granholm säger att uppgifterna från målsägandena och de tilltalade har varit olika.

Kammaråklagare Sofia Eilertsson Olsson har under rättegången plädderat för att Showan Shattack och hans vän var ensamma när de oprovocerat blev attackerade.

Under misshandeln ska personer ha anslutit för att hjälpa till och då ska 32-åringen ha angripit två personer med kniv eller knivliknande föremål. De tilltalade har däremot nekat till brott och sagt att de blev överfallna och agerade i nödvärn.