IMF-chefen Christine Lagarde åtalas

1:44 min

I dag meddelade en domstol i Frankrike att chefen för Internationella valutafonden, IMF, Christine Lagarde ska ställas inför rätta. Hon är misstänkt för brott under sin tid som finansminister i Frankrike. Hon nekar till anklagelserna.

Christine Lagarde kommer nu att ställas inför en speciell domstol här i Frankrike som prövar tidigare ministrar. Hon riskerar upp till ett års fängelse och 15 000 euro i böter.

Det här är det senaste kapitlet i en långdragen process där den franske affärsmannen, politikern och underhållaren Bernard Tapie står i centrum. 1993 sålde Tapie sin andel i klädföretaget Adidas till en statligt ägd fransk bank. Banken sålde sedan vidare företaget till en högre summa och affärsmannen ansåg sig lurad och stämde staten.

2008, när Christine Lagarde var fransk finansminister, skedde en förlikning med Bernard Tapie och han ersattes med drygt 400 miljoner euro. Men förra året krävde en domstol här i Paris tillbaka de pengarna, efter att det bland annat framkommit att en av domarna i målet var vän med Tapie.

Christine Lagarde åtalas nu för att ha tillåtit utbetalningen och därmed visat oaktsamhet med franska skattepengar. Lagarde nekar till brott och hävdar att hon handlade på uppdrag av Frankrikes dåvarande president Nicholas Sarkozy, vilket han förnekar.

Christine Lagarde tillträdde som chef för den internationella valutafonden 2011 efter en annan skandal. Den dåvarande IMF-chefen Dominique Strauss Kahn anklagades då för ett våldtäktsförsök på en städerska på ett hotell i New York.

IMF har i dag uttryckt sitt fortsatta förtroende för Lagarde, trots att rättegången mot henne nu blir av.