Nio dödade i Münchenattacken

1:50 min

Barn och ungdomar bland de döda. Misstänkte mördaren tog livet av sig.

Hittills har nio människor dött till följd av attacken på en snabbmatsrestaurang och ett intilliggande köpcentrum i nordvästra München vid sextiden på fredagskvällen.

Bland de döda finns barn och ungdomar. 16 är skadade, varav tre allvarligt.

På den presskonferens som Münchenpolisen höll vid halvtretiden på lördagsmorgonen berättade polischef Hubertus Andrä att den förmodade gärningsmannen är en 18-åring från München med både tyskt och iranskt medborgarskap.

Han påträffades död vid halvniotiden på kvällen ungefär en kilometer från köpcentrumet Olympia, där attacken skedde. Han hade av allt att döma tagit livet av sig.

Enligt Hubertus Andrä är motivet till masskjutningen ännu okänt. Polisen är dock mer eller mindre övertygade om att 18-åringen agerat ensam.

Under fredagskvällen uppgav polisen först att de jagade tre personer, eftersom en bil med två personer i hade setts köra iväg från köpcentrumet med hög fart i samband med attacken.

De två i bilen kunde senare avskrivas som misstänkta.

Masskjutningen började enligt vittnen strax innan klockan sex på kvällen. Först attackerades en snabbmatsrestaurang och sedan gick gärningsmannen vidare till det stora köpcentrumet Olympia tvärs över gatan. Området ligger nära Olympiastadion, huvudarena för OS i München 1972.

Hur många skott som avlossades under masskjutningen vill inte polisen säga ännu, teknisk undersökning pågår vid köpcentrumet under natten.

Gärningsmannen ska ha varit beväpnad med en pistol och inget gevär. Men polischef Hubertus Andrä sa på presskonferensen att många pistoler är utrustade med stora magasin för ammunition. Gärningsmannen kan också haft flera magasin med sig under attacken.

Efter att ha skjutit mot flera personer även inne på köpcentrumet, försvann gärningsmannen enligt vittnen bort mot tunnelbanestationen Olympia-Einkaufszentrum. Han återfanns vid halvniotiden död på en gata i närheten. Enligt polisen verkade det som att han tagit livet av sig.

Motivet till dådet är alltså ännu oklart och Hubertus Andrä sa också under presskonferensen att man inte ser några kopplingar till attacken i närheten av Würzburg i norra Bayern den 18 juli. Då attackerade en 17-åring flera personer med yxa på ett regionaltåg.

Det finns inga uppgifter om att det skulle finnas några svenskar bland dem som dödats eller skadats under attacken i München, som är huvudstad i den tyska delstaten Bayern och Tysklands tredje största stad.

Mer än 2300 poliser och personal från säkerhetsstyrkor deltog enligt polischef Hubertus Andrä i det stora pådrag som till en början pågick under fredagskvällen, när man först trodde att det rörde sig om tre gärningsmän.

Människor uppmanades att hålla sig inomhus och undvika offentliga byggnader. Centralstationen i München utrymdes, tågtrafiken till och från staden stoppades och all lokaltrafik i ställdes in. Trafiken återupptogs vid midnatt.

Polisen kommer att hålla sin nästa presskonferens vid lunchtid på lördagen.