Minst 80 döda vid explosioner i Kabul

21 min

Ett 80-tal personer har dödats och över 200 har skadats i ett misstänkt självmordsattentat i Afghanistans huvudstad Kabul nu på eftermiddagen. 

Det var en demonstration mot hur en ny kraftledning ska dras genom Afghanistan som blev måltavla för det här attentatet. Demonstranterna var mestadels hazarer. De är shiiter och talar persiska medan majoriteten i landet är sunnimuslimer. Hazarerna har länge varit diskriminerade i Afghanistan.

Uppgifterna om antalet döda och skadade varierar än så länge. Men vid 17-tiden uppgav afghanska inrikesdepartementet till nyhetsbyrån AP att minst 80 personer dödats.

Personer på plats talar om stor förödelse. Det ska ha varit svårt för ambulanspersonal att nå fram eftersom myndigheterna hade blockerat området med stora containrar för att den vägen kunna kontrollera demonstrationen som gick lugnt och fredligt till.

Afghanistans president Ashraf Ghani säger sig vara "djupt bedrövad" över terrordådet i Kabul, speciellt då attacken riktades mot civila som ville göra sin röst hörd.

– Att genomföra fredliga demonstrationer är varje individs rättighet, men opportunistiska terrorister tar sig in i folksamlingarna och utför en attack som dödar och skadar många av våra invånare samt flera personer i våra säkerhetsstyrkor, säger Ghani.

Islamiska staten, IS, har sagt sig ligga bakom den här attacken. Deras egen nyhetsbyrå Amaq news uppger att två självmordsbombare utförde dådet.

Hazarerna har under en tid krävt att kraftledningen ska dras genom Bamiyanprovinsen så att även de skulle få el men det har regeringen sagt nej till med motivering att det skulle kosta för mycket och ta lång tid att färdigställa.

Björn Lindh är informationschef på Svenska Afghanistankommittén i Kabul och han menar att dagens attack skiljer sig från tidigare attentat i Afghanistan.

– Ja, följer man nyhetsrapporteringen i Irak, så läser man om attentat på marknader och så vidare, men så är det inte i Afghanistan. Där riktar sig attacker vanligtvis  mot regeringsbyggnader, poliser, militärer eller utländska ambassader. Det är en massa oskyldiga förbipasserande som bli offer men man smäller inte i en folkmassa på det här sättet eller mot ett visst etnisk grupp. Så på det sättet skiljer det sig mot andra attentat i Kabul och det gör det obehagligt.

Att IS säger sig ligga bakom dådet, det är inte helt vanligt i Afghanistan?

– Nej, någonting har under de här två åren som jag har bott i Kabul har IS stått bakom. Men den lilla klick av IS-anhängare som finns i Afghanistan har inte haft något större framgång. Så skulle det vara dem, så skulle de klivit fram ett steg som aktör konflikten i Afghanistan, säger Björn Lindh i Ekots direktsändning.