Polen fördömer ukrainsk massaker som folkmord

1:43 min

En allvarlig schism håller på att segla upp mellan Polen och Ukraina - en schism som har historiska rötter.
Igår, fredag, antog det polska parlamentet en resolution som fördömde en massaker under andra världskriget på uppemot 100 000 polacker, utförda av ukrainska nationalister, som ett folkmord.

Polen och Ukraina är två länder som egentligen har väldigt mycket gemensamt idag, bland annat är de båda hårda motståndare till vad de ser som rysk aggression. Men nu håller den vänskapen på att urholkas av händelser drygt 70 år tillbaka i tiden.

Då mördades tiotusentals, kanske mer än 100 000 polacker och även andra av ukraniska nationalister i den så kallade Ukrainska Upprorsarmén, UPA, och flera hundratusen drevs på flykt. Det skedde i dagens västra Ukraina men vad som då var Polen, fast ockuperat av Nazi-Tyskland. UPA mördade polacker för att kunna skapa ett etniskt rent Ukraina.

Nu har det polska parlamentet Sejmen antagit en resolution som fördömer det som skedde som ett folkmord. Ukraina har hittills inte velat erkänna det som en folkmord och den ukrainske presidenten Petro Porosjenko beklagade beslutet från Sejmen, i det ukrainska parlamentet sa man att resolutionen var "anti-ukrainsk" och provokativ och att den undergräver förbindelserna mellan länderna.

20.000 ukrainare dödades i sin tur av polska motståndsmän, vilket medges i resolutionen från Sejmen.

Historien är väldigt betydelsefull, både för det styrande nationalistiska Lag-och-Rättvisepartiet i Polen och för de ledande politikerna i Ukraina. Den ukrainska upprorsarmén och nationalistledaren vid den tiden Stepan Bandera betraktas numera som folkhjältar för att de kämpade mot Ryssland i form av Sovjetunionen - och det är enligt lag förbjudet att ifrågasätta att deras insats var positiv.