Solsken och låga räntor ger båtbranschen vind i seglen

2:24 min

Efter ett antal tuffa år verkar vinden ha vänt för båtbranschen. Låga räntor och bra väder i sommar har gjort att försäljningen av nya båtar har ökat, ser Sweboat, Båtbranschens riksförbund. Enligt vd Mats Eriksson är köplusten så stor att vissa köper båtar på impuls.

– Det är inte klokt nästan, men det är spontanköp av båtar på 100 000 kronor och uppåt, som man köper om man vet att det ska bli en bra sommar och det ekonomiska läget är gynnsamt. Båtlivet ökar av intresse och vi får in ganska många nya båtmänniskor faktiskt, säger Mats Eriksson.

Båtbranschen har haft ett antal tuffa år. Efter finanskrisen 2008 stod marknaden och trampade, men nu pekar försäljningssiffrorna uppåt igen. Enligt Båtbranschens riksförbund, Sweboat, har bra väder kombinerat med låga räntor gjort att nybåtsförsäljningen ökat med 20 procent i år.

– Vi har haft otroligt tuffa år. Det är ett uppsving äntligen, och vi kan se att den stora begagnatmarknaden har börjat tunnas ut. Det vill säga de båtar som har ett bra namn och ett bra pris börjar gå åt, och det gynnar nybåtsförsäljningen, säger Mats Eriksson som är vd på Sweboat.

Det som lockar är framförallt mellanstora motorbåtar. På Skanstull marin i Stockholm har det varit rusning i sommar, säger försäljaren Oskar Arestål. Försäljningen där ökade med 40 procent i år jämfört med förra året.

– Vi har haft rusningen. Det värsta är väl över just nu, nu är det semestertider, så det har lugnat ner sig lite grann. Men vi har haft högtryck här, det har vi absolut haft. Tyngdpunkten ligger på styrpulpetar runt fem till sex meter.

Spontanköper folk båtar hos er?

– Ja, det händer absolut att folk gör. Det är upp till oss säljare, beroende på hur lockade de blir av båtarna. Och sen det här vädret som gör att man gärna vill ha en båt till helgen.

Segelbåtar har inte sett samma försäljningsökning som motorbåtar, säger Mats Eriksson på Sweboat. Men han tror att ett uppsving kommer snart.

– Segelbåtar ligger lite efter i försäljningsökningen, men börjar också komma igång. Anledningen framförallt är att det finns en väldigt stor begagnatmarknad, det var en ren explosion i början på 2000-talet med många sålda nya segelbåtar. De har nu börjat omsättas, och det gynnar försäljningen av nya segelbåtar, kanske inför nästa säsong att det börjar, säger han.

Det är främst tidsbrist som gör att det är motorbåtar som lockar, tror Oskar Arestål på Skanstull Marin.

– Folk har väl inte så mycket tid längre. Man vill ha en snabb båt så man kommer ut på korta dagsturer. Man har inte tid att lägga två veckor i skärgården tyvärr. Det är mycket annat som konkurrerar på fritiden.