Olle Svenning: Ofta glöms Fälldins internationella engagemang

1:34 min

Något som ofta glöms bort är Thorbjörn Fälldins internationella engagemang, det menar författaren och tidigare socialdemokratiske ledarskribenten Olle Svenning. Han har tidigare skrivit en bok om Thorbjörn Fälldin.

– Han reste till Kina och hade mycket goda kontakter med Deng Xiaoping som då ledde landet och hälsades som bondeledaren från Sverige. Han reste i Afrika och då och då var det olika afrikanska ledare som bodde i hans hem i Ramvik. Samora Machel, Mocambiques ledare, badade bastu med Fälldin. Han hade känsla för den nationella befrielsekampen. Det hade också att göra med hans förankring i bonderörelsen, tror jag.

Olle Svenning säger att det som drev Thorbjörn Fälldin i hans politiska arbete var engagemanget för den svenska landsbygden.

– Han var en sorts bondedemokrat som kämpade för landsbygdens folk, för att folk som bodde på landet skulle ha samma sociala rättigheter, rätt till utbildning, som alla andra. Och det var hans stora drivkraft, ett uppror mot marknadskrafterna och mot staten som han tyckte förtryckte landsbygden.

Vilken var Thorbjörn Fälldins bestående insats?

– Ja, hans bestående insats var naturligtvis att han störtade socialdemokratin efter drygt fyra decenniers maktinnehav och att han förändrade den politiska dagordningen. Du vet att det sammanföll ju också i tiden med den gröna vågen, upproret mot miljonprogrammet, allt detta som man tyckte illa om i tiden.

Finns det någon politiker som Thorbjörn Fälldin i dag?

– Det finns absolut ingen som Thorbjörn Fälldin i dag. Det var ett sista försök att hejda den stora moderniseringsprocessen.