IOK: Inget OS-förbud för Ryssland

2:36 min

Ryssland förbjuds inte att delta i OS i Rio trots de omfattande dopningsskandalerna. Det beskedet lämnar den internationella olympiska kommitténs, IOK:s ordförande Thomas Bach.

– Vårt beslut är att vända på principen om att utgå ifrån att idrottare är oskyldiga till dopning tills något annat har bevisats just när det gäller ryska idrottare. De får alltså ett kollektivt ansvar för fusket, sa IOK:s ordförande Thomas Bach på presskonferensen.

Det blir alltså inget generellt förbud för Ryssland att delta i OS i Rio. Men de ryska idrottare som vill vara med måste själva bevisa att de är, och har varit, rena från dopning. Och alltså inte varit med i det systematiska fusk som avslöjats i antidopningsorganisationen Wadas rapporter.

Samtidigt får de olika idrottsförbunden själva stora möjligheter att ta egna beslut om att utesluta de ryska idrottarna, så det kommer att bli intensiva, och säkerligen ganska krångliga, diskussioner fram till OS inleds den 5 augusti.

Något som också IOK:s ordförande var helt medveten om, när han på ett ganska lågmält sätt resonerade kring beslutet.

Han pratade mycket om balansgången mellan det oerhört allvarliga i det systematiska fusket, som alltså ska ha gått hela vägen upp i Rysslands regering och säkerhetstjänst, och problemet med kollektiv bestraffning.

– Individer måste ha en chans att bevisa om de är oskyldiga för att vi ska kunna tala om rättvisa, sa Thomas Bach.

Samtidigt är det här inte ett särskilt kraftfullt beslut, tycker Mia Hermansson som ska tävla i judo i OS nu i Rio.

För att kräva att idrottare ska vara rena från dopning, det är faktiskt inget nytt.

– På alla idrottsevenemang, och OS speciellt, är det krav att vara ren. Så det känns som en ganska solklar grej egentligen.

Hon tycker att dopning under lång tid inte har tagits på tillräckligt stort allvar.

– De tog en tjej i min viktklass för Meldonium tidigare i år. Men de släppte fallet direkt så hon var med i nästa tävling igen. Och det är tråkigt, särskilt när man ser att det spelar roll.

Mia Hermansson har mött den idrottaren fyra gånger.

– De första två gångerna vann jag, de två sista gångerna förlorade jag. Och så ser man i efterhand att hon varit dopad. Det känns inte bra, säger Mia Hermansson.