Självmordsbomb mot restaurang i Tyskland

0:42 min

Tyskland har drabbats av ett fjärde allvarligt våldsdåd på en vecka, när en man sent i går kväll utlöste en sprängladdning utanför en restaurang i staden Ansbach. Mannen hade svurit trohet till terrorgruppen IS, rapporterar Reuters med hänvisning till Bayerns inrikesminister.

I ett videoklipp som hittats i mannens telefon uttrycker han trohet till terrorgruppen. Terrorrörelsen IS hävdar också att den är ansvarig för attacken vid en tysk musikfestival, uppger dess halvofficiella organ Amaq enligt Reuters.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière har beordrat ökad polisnärvaro på flygplatser, järnvägsstationer och vid gränsen efter de senaste dagarnas våldsdåd, säger han på en presskonferens.

Sprängladdningen utlöstes i en människomassa i närheten av en musikfestival vid 22-tiden igår kväll och skadade tolv personer. Omkring 2 000 personer evakuerades från festivalen på grund av explosionen.

Dådet var det tredje allvarliga våldsdådet i Bayern den senaste veckan.

– Offentliga företrädare talar, till skillnad från i de andra dåden, om att de utgår från att det finns förmodad islamistisk bakgrund i det här dådet, men det är ännu inte belagt, säger Ekots utsända Ulrika Björkstén.

Gärningsmannen, som själv avled, var enligt Bayerns inrikesminister en 27-årig syrier som för två år sedan sökt asyl i Tyskland. 

Mannen ska för ett år sedan ha fått avslag på sin asylansökan, men ändå befunnit sig legalt i Tyskland, tack vare ett särskilt tyskt regelverk som ger uppehållsrätt åt bland annat människor som det i praktiken är svår att utvisa.

Mannen ska tidigare ha försökt ta livet av sig vid två tillfällen.

– Gärningsmannen var känd, både av polis och psykiatri sedan tidigare och hade både psykiska problem och drogproblem, säger Ulrika Björkstén.