Rapmusik och graffiti som inspirerar

3:44 min

En vecka fylld av breakdance, skateboard och graffiti startar i Falun idag. Tanken är att inspirera ungdomar till att testa nya, intressanta och roliga saker och hitta sin egen kreativitet.

Streetcamp 2016 anordnas för ungdomar mellan tio och femton år på Arenan i Falun och börjar idag.

– Streetkultur är urbana stadskulturer. Det behöver inte bara vara hip hop, det kan vara bredare, säger Johannes Lindgren som är en av aktivitetsledarna på Streetcamp 2016.

Han kommer från organisationen Dala Urban och ska hålla i en workshop om gatukonst på tisdagen.

– Vi vill inspirera unga och visa att det går att testa på intressanta och roliga saker här i Dalarna, säger Johannes Lindgren. 

Enligt honom så finns det en hel del fördomar mot de som utövar streetkultur.

– Som graffiti- och spraykonstnär kan man mötas av fördomar som att man är en vandal och en klottrare. Men vi vill poängtera pedagogiken. Man kan bli en skicklig tecknare, konstnär, grafiker eller illustratör om man håller på med det här.

Idag är det rapmusiken som står i fokus. Streetdansaren Jonas Jons håller i en workshop och han beskriver rapmusikens betydelse för honom:

– För mig är rapen ett sätt att uttrycka mina känslor. Det är ett sätt att vara poetisk.

Under rapworkshopen kommer deltagarna få lära sig om rapkulturens historia, men också hur man kan skapa en egen raplåt.

– Vi kommer gå igenom hur man bygger bars, eller rader då. Hur man lägger rimmen och hittar sitt flow, säger Jonas Jons, aktivitetsledare på Streetcamp 2016.

Enligt honom är det viktigaste att utgå från sig själv när man skriver en raptext.

– Man ska använda sina egna ord och inte försöka efterapa någon annan för mycket. Stanna hos dig själv och hitta ditt eget sätt att vara kreativ.