P4 SOMMAR

Kvinnor kommer leda utvecklingen i framtiden

2:22 min

Det är i städerna som det kommer hända och det är kvinnorna som kommer att dominera. Det tror Per Schlingmann som var P4 Sommars gäst idag.

– Jag tror vi har en grundläggande utveckling där kvinnor vinner mer makt. Och jag tror och hoppas att vi kommer ha en politisk kamp där kvinnor inte längre kommer acceptera att den typen av strukturer som finns. Vi har tittat på den ekonomiska, teknologiska och också politiska utvecklingen. Om 10-15 år tror jag säkert att vi kommer att ha en diskussion om hur ska vi hantera män som har det väldigt tufft i utbildningssystemet och så vidare.

Varför tror du att det har blivit så?

– Det första skälet är att allt ekonomiskt värde skapas genom samarbete mellan uppfinningsrika människor som tillsamman skapar saker och det hittar man i städer. Det andra är att vi lär oss genom att samarbeta med andra när all kunskap är tillgänglig för alla, då minskar det relativa värdet av den kunskapen och det som ökar är att kunna samarbeta, att lära sig en kunskap som man inte kan skriva ner eller säga att man har. 

Kan du ge några exempel på den typen av kunskap?

– Det är egentligen kunskaper som man får genom erfarenhet, en känsla som man har för saker och ting. Man ser det väldigt tydligt inom design, i den typen av kreativa yrken, men också väldigt mycket inom försäljning.