Gatukonst-festivalen Artscape har kommit till Göteborg

4:58 min

I fyra veckor kommer gatukonstnärer från hela världen att färglägga stadsrummet i Göteborg. 22 väggar runt om i staden har reserverats för Skandinaviens största gatukonstfestival: Artscape 2016.

För två år sedan startade Tor Hedendahl och Daniel Wakeham Artscape i Malmö. En festival som mötte positiva reaktioner och vars konstverk finns kvar i stadsbilden än i dag. Nu växlar de upp och flyttar till Göteborg.

– Efter Malmö så gick det väldigt bra och sen fick vi en del förslag. Men Göteborg hörde av sig och det kändes rätt med en större stad och att vi "levlar" upp, säger Daniel Wakeham.

Artscape pågår mellan den 25 juli och den 21 augusti. Och på 22 väggar runt om i Göteborgs alla stadsdelar kommer konstverk att växa fram. Att hela staden tas med och inte bara ett visst område är nytt för den här gången, berättar Artscape-grundarna. 

– Projektidén var lite mindre från början men i takt med att alla stadsdelar visade så stort intresse att vara med så bara växte det till att vi inkluderade hela staden, säger Wakeham. 

Valet av vilka konstnärer som ska delta har handlat mycket om att hitta en bredd, berättar Tor Hedendahl som är festivalens andra grundare. 

– Vi vill ha lokala nationella och interationella konstnärer så att vi får den här sköna mixen som vi har fått till i Göteborg. Ytorna valde vi ut tillsammans med stadsdelarna, säger Tor Hedendahl.

Hur kommer staden förändras de här fyra veckorna? 

– Det kommer ske en stor förändring, vi har mindre konstverk och de här gigantiska trettonvåningshusen. Det kommer att förändra stadsbilden en hel del. 

Gatukonst är ett laddat ämne för vissa, har ni mött några motståndare till Artscape?

– Nej det har vi faktiskt inte, hela Göteborg har varit väldigt positiva från start, säger Tor Hedendahl.

Projektet genomförs tillsammans med Göteborgs stad där bland annat det nya kommunala initiativet Urban konst varit drivande. Festivalen är en del av satsningarna inför Göteborgs 400-årsjubileum. Under festivalen kommer också föreläsningar workshops och guidade visningar att hållas.