Höjt tonläge mellan EU och Polen

1:50 min

Tonläget höjs ytterligare mellan EU och Polen. EU-kommissionen genomför redan en formell granskning vad gäller Polens hantering av sin författningsdomstol.

Nu är man missnöjd med de förändringar som Polens parlament, sejmen, beslutade om i fredags.

– Lagen om hur författningsdomstolen ska fungera, som röstades om i sejmen i fredags, tar inte itu med flera av de viktiga bekymmer som Venedigkommissionen och EU-kommissionen har pekat på. Den väcker också nya (bekymmer), sa EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas vid en pressträff i dag.

Både Europarådets Venedigkommission och EU-kommissionen har inlett granskningar av hur rättsstatens och demokratins principer tillämpas i Polen som sedan i höstas styrs av konservativa Lag och Rättvisa.

Kritiken riktas framför allt mot politisk styrning av landets public service-media och författningsdomstol. Den sistnämnda ska granska de lagar som Polens regering och parlament beslutar om.

I januari valde EU-kommissionen att, för första gången någonsin, aktivera den så kallade rättsstatsmekanismen, en granskning som i förlängningen teoretiskt sett kan leda till att Polen förlorar sin rösträtt i EU:s ministerråd. Dock skulle det kräva enighet bland EU:s övriga medlemsstater, vilket verkar ganska osannolikt.

I fredags var det het debatt i underhuset i Polens parlament inför omröstningen om en förändring av lagen om hur författningsdomstolen ska fungera. Regeringen anser att den har gått oppositionen och de europeiska institutionerna till mötes på flera punkter, men EU-kommissionen är alltså inte nöjd.

– Kommissionen följer den lagstiftningsmässiga utvecklingen i Polen mycket noggrant, sa talesman Schinas.