Knivattack mot funktionsnedsatta dödade 19 i Japan

1:50 min

I Japan har minst 19 personer har dödats och 25 skadats, varav många allvarligt, när en man beväpnad med kniv attackerade en institution för funktionsnedsatta i natt.

– Utifrån den information vi fått från polisen finns det inget som tyder på att gärningsmannen ska vara kopplad till islamiska staten, säger Yoshihide Suga som är regeringens samordnare.  

Det var klockan 02:30 lokal tid som en man tog sig in på en institution för funktionsnedsatta i staden Sagamihara några mil utanför Tokyo. Väl inne gick han från rum till rum och attackerade ett stort antal människor. Bland de döda finns unga som gamla, män som kvinnor. I trettio minuter pågick attacken innan mannen överlämnade sig till polis. Myndigheterna befarar att fler kan komma att avlida av sina skador.

Det japanska public servicebolaget NHK uppger att institutionen tar hand om människor som har många olika typer av funktionsnedsättning. Den är låst på natten men mannen slog sönder en ruta och tog sig in den vägen.

Gärningsmannen är 26 år gammal och har tidigare arbetat på institutionen, men ska enligt medieuppgifter ha blivit uppsagd. När han greps i natt uttryckte han starka känslor mot de funktionsnedsatta. Enligt en tv-kanal ska han haft med sig ett brev till japanska parlamentet där han förespråkar dödshjälp för svårt funktionsnedsatta människor. Polisen utreder olika möjliga motiv.

Polisen har beslagtagit en väska med flera blodiga knivar i.

Våldshändelser av det här slaget är mycket ovanliga i Japan. Nattens dåd är det som krävt flest dödsoffer på många decennier i landet, uppger japanska myndigheter. Efter ett knivdåd 2008 infördes striktare vapenlagar.