Svenska makthavare utnyttjas i informationskriget

2:01 min

Det är vanligt att svenska makthavare utnyttjas av andra länder i informationskrig och en av de som utsatts flera gånger är före detta utrikesminister Carl Bildt.

Som Ekot har berättat om tidigare i morse utsätts Sverige dagligen för så kallad desinformation från främmande makter och bland annat förekommer alltså att svenska makthavare används för att sprida falska uppgifter.

Carl Bildt har alltså utsatts flera gånger och nu senast anklagades han för att lägga sig i Storbritanniens folkomröstning om EU. Allt utifrån en falsk DN-artikel.

– De gjorde ju den för att sedan kunna referera i Ryssland och Storbritannien till att det har stått i Dagens nyheter. Och då använder de Dagens nyheters trovärdighet för att skapa trovärdighet för falsk information i Ryssland eller i Storbritannien, säger Carl Bildt.

Det var alltså en helt falsk artikel som påstod att före detta utrikesminister Carl Bildt hade tagit initiativ till att bilda en organisation som skulle motarbeta EU-skeptiker. Organisationen skulle också arbeta för att stärka EU:s institutioner.

Syftet är helt uppenbart att underminera EU, enligt Carl Bildt. Att han används i så kallat desinformationskampanjer är inget nytt.

– Det är man utsatt för relativt ofta och det kan ha olika former. Misstänkliggörande attacker eller direkt spridande av falsk information. Det förekommer nästan på daglig basis om man tittar på sociala medier, säger han.

Mycket av desinformationen kommer från Ryssland, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Och som Ekot berättat tidigare i dag utökar myndigheten nu sin styrka som ska motarbeta informationshotet.

För även om det ofta är svårt att identifiera avsändaren, så råder det ingen tvekan om att det ibland kommer från främmande makter, enligt Mikael Tofvesson, som är enhetschef på MSB.

– Ryssland gör det här helt klart. De har en stor organisation för att arbeta med det här. De gör det här systematiskt och vi har identifierat att det finns ungefär 72 myndigheter, institutioner eller statliga organ som i någon omfattning jobbar med informationspåverkan. Det är enormt mycket, säger Mikael Tofvesson.

Också Carl Bildt har märkt att han och Sverige blir utsatt allt oftare.

– Vi är kanske lite ovana i Sverige vid detta för vi har levt i en relativt fredlig miljö, där vi inte har drabbats av detta. Men nu drabbas vi. Nu talar vi om mig, men det är inte bara jag. Nu drabbas vi mer tydligt av detta och ser då styrkan i den desinformationskrigföring och informationskrigföring som är del av de moderna konflikterna som vi har runt omkring oss, säger Carl Bildt.