Presidentvalet i USA

Clinton klar som presidentkandidat

3:30 min

Hillary Clinton har formellt utsetts till Demokraternas första kvinnliga presidentkandidat på partiets konvent i Philadelphia. 

I USA skrev demokraterna i natt svensk tid historia när deras partikonvent formellt nominerade den första kvinnan som kandidat till posten som president i USA.

Det skedde när samtliga delstater meddelade det antal delegater som stödde Hillary Clinton respektive Bernie Sanders. Clinton vann som väntat en klar majoritet och stämningen under den flera timmar långa rösträkningen var hög.

– Är ni redo att skapa historia?, ropade konventets ordförande, och den omständliga, traditionstyngda och festliga proceduren var i gång.

När det var dags för Hillary Cintons födelsestat Illinois brast hennes barndomsvän i gråt när hon fick meddela att Clinton segrat där, och överhuvudtaget dallrade konventet av känslor under delegaträkningen.

En ung Sanderssupporter var djupt bitter, och sa att hon kände det som att ett plåster slets av från hennes kropp för varje delstat som deklarerade att Clinton segrat. Särskilt som nomineringen enligt hennes, och flera andras, uppfattning, stulits från Sanders.

En misstanke som stärkts efter den senaste veckans avslöjanden att den demokratiska partiledningen från start favoriserat Clinton och försökt bromsa Sanders primärvalsframgångar.

Bernie Sanders skrev själv historia när han begärde att hans delegater skulle övergå till Clinton och att hon skulle väljas med acklamation, alltså av ett enigt konvent.

Så blev det, och saken var klar, och USA fick den första kvinnliga presidentkandidaten som har en realistisk chans att vinna Vita Huset.

Skulle Clinton vinna över Donald Trump i höst får landet även sin första manliga presidentpartner.

Bill Clinton skulle bli "First Gentleman", eller USA:s förste herre, en helt annan och ny roll än denne tidigare amerikanske president hittills varit van vid.

När Bill Clinton i natt höll sitt konventtal till sin presidentkandidat och fru handlade det också för en gångs skull mycket lite om honom själv, och nästan uteslutande om henne, både som person och som politiker.

Under denna andra konventdag fick också frågan om dödligt polisvåld mot framförallt svarta amerikaner stort utrymme.

Efter att Clinton formellt nominerats gick nio kvinnor upp på scenen, mammor till afroamerikaner som dött efter ingripanden, och som nu blivit en del av Hillary Clintons valkampanj,

Geneva Read-Veal sa att hon väljer Clinton för att hon är någon som lyssnar, och som inte tvekar att prata om hennes och andras döda barn.

Allra sist i natt gjorde Hillary Clinton en Donald Trump, och skickade en hälsning via videolänk. Där tackade hon det konvent hon själv kommer att tala till natten till fredag.