De döda spädbarnen

Föräldrarna frisläppta men misstankarna finns kvar

1:53 min

Åklagare Frida Noldin beslutade i dag att föräldrarna som suttit anhållna för att vållat sina tvillingars död ska släppas på fri fot.

De två föräldrar i 30-årsåldern från Höglandet som sen i söndags varit anhållna, misstänkta för att ha orsakat sina två spädbarns död släpptes på fri fot i förmiddags.

Men misstankarna om grovt vållande till annans död kvarstår och brottsutredningen fortsätter.

– Jag har gjort bedömningen att det inte längre finns skäl att ha någon av dem frihetsberövande, säger Frida Noldin till P4 Jönköping.

Kvinnan och mannen som båda är i 30-årsåldern har suttit anhållna på sannolika skäl misstänkta för grovt vållande till annans död i två fall sen i söndags morse.

I dag var åklagaren tvungen att bestämma om hon skulle begära dem häktade eller inte. Och så bli alltså inte fallet.
– Förundersökning pågår alltjämt.

Vad är dödsorsaken?

- Kommenterar inte alls undersökningsläget eller bevisläget.

Trots att de båda föräldrarna i förmiddags släpptes på fri fot anser åklagare Frida Noldin att polisen inte överreagerade när paret i 30-årsåldern anhölls tidigt i söndags morse sen parets tvillingpar i spädbarnsåldern påträffats döda i familjens hem på Höglandet.

Åklagaren vill inte uppge om den rättsmedicinska undersökningen ännu har kunnat fastställa dödsorsaken

Men fortfarande är alltså båda föräldrarna på sannolika skäl misstänkta för grovt vållande till barnens död och förundersökningen fortsätter

Mikael Svegfors är mammans försvarsadvokat. Se särskild artikel – Misstänkta mamman anser sig oskyldig

Den nu frisläppta men ännu misstänkta mamman har två äldre barn som sen tidigare är omhändertagna och frågor som ännu är obesvarade är om och i så fall vilken hjälp familjen fått sedan de två yngsta barnen, de som avled i helgen, kom till världen.

Varken Socialtjänsten eller sjukvården vill kommentera fallet. Se särskild artikel om socialens roll – Socialen lägger locket på efter tvillingarnas död.