Norrköping

Sommarbarnen blir fler

1:46 min

Det föds flest barn i landet under juli månad, enligt Försäkringskassan. I Östergötland ses en trend med fler barnafödslar under hela sommaren.

Omkring 1 500 barn beräkna se dagens ljus här i länet under sommarmånaderna i år. Linda och Joakim Wallstedt från Norrköping fick sitt andra barn, en pojke, på förlossningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping häromdagen.

 – Det gick jättebra. Lite kämpigt ett tag men till slut så ville han komma ut, säger Linda Wallstedt.

Hur blir det med ledighet? 
– Jag skulle gå på semester på söndag egentligen men nu blir det ju nu direkt istället, säger Joakim Wallstedt.

Enligt Försäkringskassan så är sedan åtta år juli den månad då flest barn föds i Sverige. I Norrköping bekräftar man bilden, även om man hellre talar om hela sommaren juni, juli och augusti. Linda Schönberg är barnmorska och biträdande vårdenhetschef på förlossningen och BB på Vrinnevisjukhuset i Norrköping:

– Om man ser längre tid tillbaka så föddes det ju fler barn på våren. De barnen har förflyttats kanske lite mer till sommarmånaderna.

Elisabeth Kristiansen som är produktionsenhetschef för Barn- och kvinnocentrum, instämmer:

– De senaste åren har vi sett att det är fler barn som föds på sommaren och vad det beror på - det är väl att man är ledig och man tycker att det är en bra årstid helt enkelt, säger hon.

Födslarna på sommaren ökar samtidigt som semesterperioden infaller - även för vårdpersonal. Det här ställer krav på planeringen, konstaterar Partik Karlsson som är verksamhetschef på kvinnokliniken i Norrköping.

– Vi har ju inne vikarier och hyrföretag och vi har även pensionerade medarbetare. Men jag vill ändå komma tillbaka till att den ordinarie personalen gör ett fantastiskt jobb på sommaren, för det blir en högre arbetsbelastning på dem, säger han.

Och ökningen kan ha att göra med en tidigare babyboom, säger barnmorska Linda Schönberg.

– Det är förstås bara spekulationer men vi vet ju att vi hade en babyboom i början på 90-talet. Och många av dem kommer ju idag och föder barn. Och att det är det som gör det stigande förlossningstalet.