Matlagning i container ska få människor att mötas

2:51 min

Just nu gästar integrationsprojektet Kitchen on the run Göteborg. Tanken är att människor från olika kulturer ska mötas genom att laga mat i en container.

– Det är viktigt att hjälpa varandra. Speciellt när det finns människor som inte har varit i Sverige så länge som kanske bara behöver lite hjälp och att lära känna andra, säger Fabienne Roux som är kvällens värd och den som har bestämt menyn.

Den största delen av kvällens gäster är människor som har kommit till Göteborg ganska nyligen. Men oavsett hur länge de har bott här så är de överrens om att den här typen av projekt är viktiga för att människor ska kunna mötas.

– Det är för att man ska lära känna varandra och för att man inte ska vara rädd för personer som kommer från andra länder. För integrationens skull, säger Susanne.

Mohannad Brokdso kommer från Syrien och han är här för att umgås med sina vänner och träffa nya människor.

– Det är väldigt viktigt. Vi känner inga här i vårt nya land. Jag hoppas kunna säga att Sverige kommer att bli mitt nya hem. Därför måste vi träffa människor här och lära oss om kulturen och hur folk tänker här, säger han.

Det är flyktingsituationen, det politiska läget i Europa och integrationsproblemen som gjorde att personerna bakom Kitchen on the run bestämde sig för att dra igång projektet

De åker runt med sin container och bjuder in både de som har bott länge på en plats och de som nyss har kommit dit på matlagning för att få människor från olika kulturer att mötas.

De har rest runt i fem månader och varit i Italien, Tyskland och Nederländerna och nu är de här i Göteborg i tre veckor.

– Jag tycker att det har varit en trevlig kväll. Det hade varit bra om det var lite fler svenskar här. Men vi har bara varit här i en vecka och den första veckan är det normalt sett lite mindre folk. Förhoppningsvis får fler höra talas om oss, säger Andi Reinhard som är en av personerna bakom Kitchen on the run.