Uppåt för flundran - goda fångster i årets fiske

2:08 min

Nu är det gotländska fisket efter flundra i full gång - och i år finns det gott om fisk av god kvalitet.

– Flundran ser väldigt bra ut så här tidigt, den är väldigt tjock och fet och fin, och det är bra volym, säger Johannes Klingvall, yrkesfiskare i Herrvik på östra Gotland.

– Och även lite småfisk, vi ser tendenser till lite mer småflundra och det ser ju bra ut inför kommande år. I dag såg det riktigt bra ut, vi vände bara hälften av redskapen så var vi nöjda för dagen med fångsten.

Det är inte så ofta man hör en fiskare säga hur bra det är? 

– Nej, inte att han är nöjd. Men det händer det också!

Hur länge varar flundresäsongen?

– Toppen är under augusti månad. Och kanske september ut som det är riktigt drag i det. Det är lite vattentemperaturen som styr. Badisar och flundror ska ha samma sommar, varmt i vattnet då trivs båda.

Badgäster och flundror gillar alltså när det är varmt i vattnet – och årets fiske efter flundra går betydligt bättre än vad det gjorde förra året. Det säger även de andra gotländska fiskare som Johannes Klingvall har varit i kontakt med. 

– Jag hörde i går kväll att det ser bra ut. Mycket fisk och skaplig kvalitet.

Hur är efterfrågan på flundra här på ön?

– Den är god, vill jag säga. Är turistantalet högt så är trycket på rökerierna högt och då går det åt mycket flundror. Det är enkel matematik.

Flundran - eller skrubbskäddan, som arten egentligen heter - är en viktig fisk för det småskaliga gotländska fisket. Inte bara för att öns turister gärna köper rökt flundra men också för att sälen av någon anledning brukar lämna flundran i fred när den sitter i näten.

– Det är det enda fisket vi har kvar hemma. Det är det enda lilla vi kan bedriva härhemma. Vi körde ut i sälgettot som vi säger här, öster om holmen i går, och testade med garn. Och det var tre sälar runt båten när vi satt, och när vi drog så var det faktiskt lite flundra. Det var rätt temperatur och det var lite flundra, men så fort det kom en piggvar eller torsk så var det sönderätet. Så man ser att flundran är det som vi får behålla.

Och säl finns det?

– Säl finns det gott om. Det ser vi i stort sett dagligen när vi är ute. Allrahelst de här dagarna när det är riktigt fint väder så ser man hur skallen tittar upp på ett behörigt avstånd och kikar på oss och väntar på ny fångst.