Kent Lindfors suger in på Göteborgs Konstmuseum

3:51 min

På Göteborgs Konstmuseum kan man i sommar se en stor utställning med verk av målaren Kent Lindfors med verk från 60-talet fram till idag. Lindfors är född i Göteborg 1938 och fick sitt genombrott i det postmodernistiska 80-talet. Genom decennierna har han sammanfört Göteborgs hamn och Göta Älv med Spanien och katolsk mystik.

Det här är den hittills största utställning som gjort med Kent Lindfors konst så här finns rad - ibland olika - ibland snarlika variationer på hans återkommande teman, hamnen och älven, vagnen, brunnen, och flykten.

Och så verk ur den svit av målningar han arbetar med som alla har titeln "Ned mot Compostela". Jag säger arbetar eftersom Lindfors aldrig tycks bli färdig. Så länge inte målningarna sålts så är han på dem, igen och igen.

En av Compostela-målningarna är daterad 1989 - 1993 + 2016, en annan 1980-93. Och just den senare hänger också till vardags i Göteborgs Konstmuseums samling och jag har hänfört tittat på den tidigare. Den är som en strömvirvel, med ett djup som gör att känns som om man håller på att tippa över ända, in i målningen. Som att Ned mot Compostela är just en nedstigning.

Jag har varit så fascinerad av det där suget att jag tidigare inte riktigt brytt mig om att målningen också har en mycket platt sida, att den ju är en karta. Svindeln kommer sig av att vi svävar högt över ett jordfärgat Europa.

Kustlinjen mot Atlanten har skrapats fram i lagren av övermålningar. Och havet har vindpiskats till en grå-blå-vit medvetandeström av moln, vågor, regn, båtar, kanske måsar och mörker och ljus. Från Göta älvs utlopp uppe till höger i den här två meter höga målningen så löper rutten ner mot Spanien och Compostela, där själva pilgrimsvandringsleden lyser alldeles gul. En färg som också älven har i andra målningar. "Kan aldrig bli för mycket gult?" skriver Lindfors i arbetsbok. "Urin, honung, guld, sand, cognac, svavel, Bonnard-gult, van Gogh-gult, Claude Lorrain-gult. Buddha."

Just nu känns det som att jag skulle kunna titta på den där Compostelamålningen typ resten av livet. Det kanske går över, men se det om bild av hur Kent Lindfors måleri hela tiden ger en nya associationer. Slöjor av färg, med Spanien och Göteborg ofta projicerade på varandra, som vi ser samtidigt uppifrån och från sidan. Och påklistrade papper och sedan streck och tecken och klotter som skapar ytterligare lager under eller ovanpå.

Men som Kristoffer Arvidsson skriver i katalogen så är det som att Lindfors verk – ”trots den här kören av röster, utstrålar en paradoxal stillhet som utgjorde de en viloplats för konstens öga". Det är fint, och ska ni se den här utställningen så ger Arvidssons utmärkta text en rad bra ingångar i till vad som först kan tyckas som ett virrvarr. Och en sak som länge förvirrar mig när jag går där är den pastelliga färgskalan som många målningar går och som är lite svårt att sätt ord på. Men med lite ledtrådar i Lindfors egna texter hittar jag fram till "pärlemor".

Kanske kan man tänka sig Lindfors konstnärskap och hans process som just en pärla. Som långsamt växer och får sin lyster av länge ligga där gnida sig mot minnena och ljuset. 

Måns Hirschfeldt
mans.hirschfeldt@sr.se