STUDIO ETT TORSDAG 28 JULI

Syriska rebeller erbjuds amnesti

12 min

I dag har Syriens president Bashir al-Assad erbjudit samtliga rebeller amnesti om de lägger ner vapen inom tre månader. Han säger även att om rebeller friger sina fångar ska de kunna undgå straff om de överlämnar sig själva inom en månad. Ett uttalande som kommer samtidigt som rebeller i Aleppo näst intill omringats efter regeringens storoffensiv.

Under fem års tid så har en blodig konflikt präglat Syrien. Frågan är om det uttalande som Syriens president Bashir al-Assad gett i dag, att alla rebeller ska få amnesti, kan vara en möjlig vändpunkt.

Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet tror inte att amnestin är en vändpunkt. Han tror att erbjudandet kommer att avfärdas av rebellerna.

– Detta är ett sätt för den syriska regimen att försöka stå på den goda sidan, säger han.

Igår kunde man också höra om ett bombattentat i Qamishli i nordöstra Syrien, en attack som utförts med en lastbil fylld med sprängmedel. Ett 50-tal personer ska ha dödats och IS har tagit på sig dådet. Nordöstra Syrien är ett område som annars har varit relativt säkert.

– Detta kan vara en del av ny krigsföring som IS ägnar sig åt och terrordåd blir allt viktigare, säger Leif Stenberg. 

Lorin Ibrahim, reporter på Radio Sweden på Sveriges Radio har pratat med kollegor på plats i Qamishli och menar att staden varit trygg tidigare i jämförelse med resten av Syrien. Men att det nu är allvarligt och att det saknas blod och medicin till de skadade.

– Det är nu man börjar ifrågasätta säkerheten, säger hon.