Gamla blomkrukor ger nya ledtrådar om historien

1:34 min

På senare tid har intresset för det som kallas trädgårdsarkeologi ökat. En del i det är att studera skärvor av gamla blomkrukor. Men sådana arkeologiska fynd missas ofta helt vid utgrävningar, enligt två arkeologer.

En gammal blomkruka kan ge massor med ledtrådar om hur handel skedde och hur man hanterade växter vid en viss tid och plats.

Men det här med blomkrukornas betydelse har missats helt många gånger vid arkeologiska utgrävningar.

När man vid utgrävningar har hittat skärvor har personer på plats dessutom inte alltid förstått vad de har hittat, enligt Karin Lindeblad, arkeolog vid Statens historiska muséer i Linköping.

– Jag tror inte vi har förmått att tolka dem riktigt och inte förstått i vilket sammanhang de ska ses, säger hon.

– Man har kanske tänkt att man har hittat något nytt, för de kan vara väldigt lika. Men tittar man noga är de inte det. 

En blomkruka i röd terrakotta och med dräneringshål i botten kan vid en första anblick se ut som en av våra blomkrukor, av idag. Men det kan istället handla om en 1700-talsblomkruka – och tittar man nog ser man att den är handdrejad.

Anna Andréasson är trädgårdsarkeolog. Hon menar att man kan lära sig mycket om växthantering förr i tiden av att uppmärksamma blomkrukefynd.

– I några fall har man bara hittat en enda kruka. Men då kan man tänka så här: har man köpt något helt nytt till sin trädgård, då blir det ju EN kruka. Så det kan också vara spår av att det finns en handel och ett utbyte med växter.

På senare tid har intresset för trädgårdsarkeologi och därmed blomkrukskärvor ökat. Men också andra arkeologer borde titta mer efter blomkrukor, menar Karin Lindeblad.

– Det skulle behövas ett mycket, mycket, större material. Det som jag har börjat med nu är bara som att nosa på ytan.