Klimatforskare: "Fisk, choklad och vin kan bli dyr lyx i framtiden"

1:39 min

I framtiden kan sådant som fisk, choklad, vin och mejeriprodukter bli dyrt och svårtillgängligt när klimatet förändras. Vid den europeiska vetenskapskonferensen ESOF i Manchester gick forskare nyligen ut på gator och tog för att sprida budskapet om mat och klimat.

Hur forskare ska nå ut med sina budskap till allmänheten är ofta en utmaning. Vid den europeiska vetenskapskonferensen ESOF i Manchester i förra veckan flyttade vetenskapen ut på gator och torg för att nå en bredare publik kring frågor som berör alla.

Mitt i folkvimlet tävlade då två kockar i matlagning. De hade olika ingredienser beroende på vilka råvaror som kommer finnas kvar om medeltemperaturen på jorden stigit med två eller fyra grader till år 2050.

Ju varmare klimat, desto större risk för sådant som utarmning av fiskbestånden, sämre odlingsförhållanden för grödor som ris och grönsaker och även radikalt försämrade möjligheter att producera sådant som ger vissa av oss guldkanter i tillvaron, som choklad och vin.

Forskare från ett brittiskt tvärvetenskapligt klimatforskningscentrum mötte på det här sättet allmänheten för att nå ut med budskapet om sambanden mellan klimatpåverkan och matvanor.

– Det här är lite deprimerande, men det är viktigt att få människor att förstå att detta kan inträffa, säger Laura O'Keefe från Tyndall Centre for Climate Change Research, ett forskningscentrum som samarbetar med bland andra åtta brittiska universitet.

– Vi ska inte sopa detta under mattan. Människor måste förstå att klimatförändringarna kan göra att vi inte längre kan att njuta av choklad, att fisk kan blir jättedyrt och att vi kanske inte kommer att ha så mycket mejeriprodukter i vår kost.

Alternativ mat som presenterades på torget i Manchester är bland annat alger, svamp och insekter.

Ju fler som lägger om kostvanorna nu, desto större chans att vi även i framtiden kan ha kvar i alla fall lite av den mat vi älskar idag, menar forskaren Laura O'Keefe.

En helt ny insikt, säger Donna Glossop, en av de förbipasserande i Manchester under kocktävlingen.

– Det här har fått mig att tänka till. Vi har två små barnbarn. Och de kommer att få uppleva detta.