Hyllar ADHD-screening för intagna

1:03 min

Att intagna på Kumlaanstalten och andra fängelser i Sverige kommer börja screenas för adhd blir bättre både för internerna och vårdarna menar före detta kriminalvårdaren.

Beskedet i morse om att landets fångar ska screenas för att se om de har ADHD, kom som en glädjande nyhet för Steve Ericsson i Fjugesta. Han har tidigare jobbat på Kumlafängelset och jobbat mycket med frågan.

– Jag började jobba med de här frågorna för 15 år sedan och såg då att väldigt många av fångarna har en ADHD-diagnos eller misstänkt ADHD redan från barndomen, berättar Steve Ericsson.

Påverkar det hjälpen de får på anstalten?

– Det man har sett i exempelvis projektet i Norrtälje som är det mest kända, vilket var en samverkan med Karolinska sjukhuset, det var att det blev betydligt stillsammare och lugnare på avdelningarna där de här fångarna fanns. Missbruket sjönk och de blev betydligt mer motiverade till verksamheter som studier.

Men förfarandet är inte bara bra för de intagna, det gynnar även personalen som får en stillsammare tillvaro menar Steve Ericsson.