Fick vänta på helikopter när partiledare talade i Almedalen

2:31 min

En man i 60-års åldern som fick hjärtinfarkt under Almedalsveckan fick vänta en dag på att flygas till Karolinska. När P4 Gotland frågade om händelsen startade chefläkare Gunnar Ramstedt en utredning.

När Jan Björklund (LIB) höll det första partiledartalet under Almedalsveckan låg en gotlänning på intensiven med hjärtinfarkt och väntade på transport till fastlandet.

Under partiledartalen får helikoptern bara användas för de mest akuta transporterna, och mannen fick vänta till nästa dag.

- Det finns en fundering kring vad personal har sagt när det gäller transporterna. Och utifrån det har jag bett sjukvården att göra en utredning, säger chefläkare Gunnar Ramstedt på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Tidigt på morgonen söndagen den tredje juli vaknade en man i 60-års åldern med svår smärta. Dagen innan hade han varit väldigt trött. Han hämtades från Sudret med ambulans till akuten där de konstaterade att han fått en hjärtinfarkt.

Han fick besked om att han skulle flygas till Karolinska för fortsatt vård där, men transporten sköts upp flera gånger. Först behövdes helikoptern till ett mer akut fall, och sen var det för nära inpå partiledartalet.

Mannen låg kvar på intensiven och kunde titta ut på helikoptern på plattan, men han fick inte flyga till fastlandet förrän nästa dag. Under tiden fick han morfin mot smärtan.

Nu är han besviken och orolig för vad som kunde ha hänt, men han vill inte uttala sig i radion.

Det kunde lika gärna varit slut med en, säger mannen till P4 Gotland.

- Det går inte att säga idag om befintliga resurser användes på bästa sätt, eller ej, och därmed inte heller om det finns anledning att planera på något annat sätt inför nästa år. Men däremot går det att ta reda på när rätt personer är i tjänst igen, säger Gunnar Ramstedt.

Under Almedalsveckan är helikopterns användning begränsad, och vid partiledartalen får den bara användas till prio1 larm för att rädda liv, och nu väntar Gunnar Ramstedt på vad utredningen ska visa.

- Det kan se ut som det gått till på ett visst sätt, och när man sen undersöker det närmare så visar det sig att det faktiskt inte riktigt var så, säger han.

Han tycker att det är viktigt att ta upp mannens fundering kring helikoptertransporten.

- Det är just så vi kan upptäcka brister när de finns, eller förstå att kommunikation har varit bristfällig och att det är det man behöver tänka på och göra på ett bättre sätt, säger Gunnar Ramstedt.

Mannen med hjärtinfarkten opererades på Karolinska. Han börjar må bättre nu, men är fortfarande väldigt trött.

Framåt september räknar Gunnar Ramstedt med att vården har sett över hur helikoptern användes under Almedalsveckan, och särskilt kvällen den tredje juli.