Bra svenskt genrep trots förlust

4:17 min

Förlust med stora siffror, men OS-genrepet lämnade ändå en bra känsla.  Skadefritt, kommunikativt och hoppfullt är Sverige nu redo att flytta till OS-byn för den sista uppladdningen inför premiären mot Sydafrika på onsdag.

Problem att hitta ett bra träningsmotstånd gjorde att Sverige till slut ställdes mot ett av Rio-klubben Botafogos juniorlag. Förhandssnacket handlade om 16-åringar, men spelarna som anlände till träningsanläggningen Portobello var allt upp till 20 år gamla.

Den fysiska skillnaden blev stundom påtaglig. Redan efter 30 sekunder rann lagkaptenen Rodrigo Rodrigues Morgado igenom och satte 1-0 lågt till vänster om Hedvig Lindahl. Ett tungt ribbskott fixade 2-0 och den storvuxna forwarden Wenderson da Silva Costa Pereira bufflade sig (regelrätt) igenom i djupled och chippade in 3-0 strax före den första av två pausvilor.

Mittfältsmotorn Caroline Seger är förkyld och spelade inte, som en försiktighetsåtgärd. I övrigt mönstrade förbundskaptenen Pia Sundhage en startelva som mycket väl skulle kunna vara den som också startar i OS-premiären mot Sydafrika 3 augusti.

Linda Sembrant tog plats bredvid Nilla Fischer och troligtvis är de duon som får förtroendet som mittbackar i OS. Kosovare Asllani stod för en ny bra, tuff insats som mittfältare och Fridolina Rolfö funkade fint tillsammans med Lotta Schelin och Sofia Jakobsson på topp

Trots det målmässiga underläget fortsatte Sverige att ligga rätt i positionerna, fortsatte att kommunicera och att verkligen spela fotboll. Asllani fördelade bollar upp mot den ständiga löpande anfallstrion. 

Efter den första periodpausen plockade Botafogo av en utespelare, och spelade med nio man, samtidigt som Sverige backade något till en 4-5-1-uppställning med Schelin som mer ensam forward.

Förlustsiffrorna skrevs till slut till 0-8, även om det resultatet inte riktigt spelade matchbilden, som grumlades något av de många bytena.

– Det var speciellt. En sjukt tuff match. Jag tycker att vi jobbar på bra men sedan är de sjukt bra och den individuella spetsen som de har kommer fram många gånger och då gör de några mål. Det var en riktig genomkörare, säger Lotta Schelin. 

Förbundskaptenen Pia Sundhage tyckte att det svenska laget gjorde en bra match. 

– Vi fick träna på vår attityd i försvarsspelet. Jag är imponerad av spelarnas insats, säger hon. 

Varför är det bättre att spela mot ett pojklag än ett damlag?

– Jag ska inte säga att det är bättre eller sämre, men det passar oss bra. Hade vi fått en landskap så hade ju det haft en dignitet som är fantastisk. Men nu gick inte det. Den stora vinsten med att spela mot killar är att de ha snabba fötter, det blir ett snabbt spel, säger Pia Sundhage.

Under lördagen lämnar Sverige Marangatiba för att flytta in i OS-byn i Barra i Rio de Janeiro.